Albul reprezintă, în general, puritatea, însă din punct de vedere alimentar, albul reprezintă o culoare ce se poate asocia cu apariţia cancerului. În multe cazuri, alimentele procesate reprezintă doar ”prafuri” ce duc treptat la diverse afecţiuni.

“Sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea? Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru”, a explicat celebrul profesor neurolog și cercetător, Dumitru Constantin Dulcan, potrivit sfatulmedicului.ro.

”Cel mai bun prieten al cancerului”

Astfel, zahărul alb reprezintă una dintre cele mai rele substanțe ce poate fi introdusă în organism prin alimentație. În mod normal, zahărul se regăsește în mod natural în anumite alimente, în acest caz nefiind un pericol. Răul se regăsește în excesul pe care multe persoane îl fac mâncând produse dulci, chiar și fără să realizeze (de exemplu atunci când îndulcesc cafeaua).

În afară de diabetul zaharat și consecințele evidente asupra dinților și greutății corporale, zahărul adăugat poate avea efecte extrem de dăunătoare asupra sănătății, ducând la un risc ridicat de cancer.

Studiile de specialitate au ajuns la concluzia că un consum crescut de alimente bogate în zahăr duce la creșterea nivelului de somatomedină C (IGF-1). Acest element este un hormon polipeptidic ce are o structură similară cu cea a insulinei. Un lucru important constă în faptul că s-a dovedit că această substanță ajută celulele canceroase deja existente să se dezvolte mult mai rapid, unele lucrări de specialitate afirmând că zahărul este cel mai bun prieten al cancerului.

Trebuie cunoscut faptul că zahărul vine în numeroase forme în consumul alimentar, iar deseori este greu de evitat. Cu toate acestea, pentru menținerea sănătoasă a organismului trebuie să se evite cât mai mult folosirea zahărului. Renunțarea la dulciuri și la adăugarea zahărului în cafea sau ceai reprezintă primele metode ce sunt de ajutor.

Cauză pentru cancerul gastric

Sarea, denumită și sodiu sau clorura de sodiu, este folosită pentru a da gust mâncărurilor, dar și pentru a le conserva. De asemenea, este o certitudine faptul că organismul uman are nevoie de sodiu pentru a-și desfășura optim toate activitățile normale.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obține în mod natural din alimente, fără a mai fi nevoie de cantități suplimentare adăugate. Este o idee bună ca persoanele ce doresc să renunțe la sarea adăugată să își aromatizeze alimentele cu diferite ierburi și condimente naturale, evitând în acest mod anumite riscuri cu privire la sănătate.

Astfel, planurile alimentare ce conțin multe alimente conservate prin sărare au fost corelate cu un risc crescut de cancer gastric. De exemplu, câteva studii din 2009 au sugerat că aproximativ 16% din cazurile de cancer de stomac din SUA și 14% din cazurile de cancer de stomac din Marea Britanie au avut drept cauză consumul ridicat de sare. De asemenea, țările cu diete tradiționale sărate (Japonia și alte țări asiatice) au rate și mai ridicate de cancer gastric.

Substanțe pe bază de clor

Faina albă reprezintă un alt ”praf alb” ce poate dăuna organismului. Aceasta capătă culoarea albă și pură prin tratare cu substanțe pe bază de clor, fiind astfel mult mai atrăgătoare pentru clienți, dar toxică în același timp.

Astfel, se recomandă evitarea completă a produselor alimentare realizate din faină albă rafinată, precum pâinea, cornurile și alte produse de panificație. În schimb, acestea se pot înlocui cu pâine și cereale integrale, oferind astfel energie în mod sănătos.

Făina albă funcționează pe același principiu ca și zahărul alb, ducând la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Carbohidrații rafinați obținuți prin consumul de faină albă reprezintă sursa preferată de ”combustibil” pentru celule canceroase. Din acest motiv, multe regimuri alimentare indicate în bolile oncologice nu includ acest ingredient.

Pe lângă creșterea riscului de cancer, consumul de făină albă este asociat cu obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, dar și cu afectarea sănătății digestive, deoarece nu conține fibre și substanțe nutritive esențiale care să susțină digestia.

În urma conștientizării pericolelor la care este supusă populația prin consumarea produselor cu făină albă, este logică abordarea tuturor măsurilor de precauție posibile.

Modificarea stilului alimentar

Evitarea produselor ce conțin aceste ingrediente este extrem de importantă, dar poate necesita timp și efort. Modificarea stilului alimentar poate începe treptat, renunțându-se la alimente procesate, precum:

– salamuri și diferite alte mezeluri;
– produse de tip fast-food;
– conserve;
– dulciuri (prăjituri, ciocolată, creme etc.) ;
– paste, pâine și alte produse de panificație, precum covrigi, biscuiți, fursecuri etc.;
– sucuri artificiale.

Acestea pot fi înlocuite cu succes cu fructe, legume și alte produse cât mai naturale. Trebuie ținut cont de faptul că nu doar făina, zahărul și sarea din produsele anterior prezentate au efecte adverse, ci și uleiurile, aromele artificiale și conservanții.

Efecte secundare tot mai vizibile

Consumul de produse cu conținut ridicat de sare, zahăr sau făină albă este frecvent în rândul populației, iar efectele secundare se observă din ce în ce mai des. Printre aceste efecte secundare se regăsesc și cancerele, care pot fi produse în mod direct de anumite ingrediente sau pot fi ajutate să evolueze.

Pentru a minimiza cât mai mult riscul de complicații, specialiștii din domeniul nutriției recomandă ca sarea, zahărul alb și făina albă să fie eliminate din alimentație.

Alimentele naturale îi oferă organismului suficient sodiu, iar adăugarea suplimentară este inutilă și provoacă mai mult rău decât bine. De asemenea, produsele ce conțin zahăr în mod natural, de exemplu fructele, nu sunt dăunătoare și pot înlocui cu succes gustările nesănătoase și bogate în zahăr alb.

Același principiu este valabil și în cazul produselor din faină albă, acestea putând fi înlocuite cu cereale integrale și derivate din acestea.