Doliu în SUA. A murit Martin Greenfield, „croitorul vedetelor”

Martin Greenfield a fost un supraviețuitor al Holocaustului. El a devenit celebru drept croitor pentru președinții și vedetele din Statele Unite. Greenfield a încetat din viață miercuri, la vârsta de 95 de ani, conform anunțului publicat de New York Times (NYT). Acesta este considerat o adevărată „legendă” a succesului în ceea ce privește imigrația în America.

Martin Greenfield s-a născut sub numele Maximilian Grünfeld în 1928. El provenea dintr-o familie evreiască bogată, dintr-un sat din Cehoslovacia, astăzi în Ucraina.

Croitorul a avut o viață marcată de tragedia Holocaustului. În ciuda tuturor probabilităților, el a scăpat de la moarte în lagărul de concentrare Auschwitz și, cu doar zece dolari în buzunar, a găsit refugiu în Statele Unite.

În New York, Martin Greenfield a deținut unul dintre cele mai prestigioase ateliere de croitorie din lume. A îmbrăcat mii de personalități americane celebre. Printre clienții săi se numără șase președinți, inclusiv ultimii trei – Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden.

Dintre vedete, atât din lumea filmului, muzicii, cât și a sportului, îi amintim pe: Frank Sinatra, Paul Newman, Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Michael Jackson și Kobe Bryant. De asemenea, a creat costume pentru mafiotul Meyer Lansky!

Conform fiului său, Tod Greenfield, Martin Greenfield a trecut în neființă miercuri, la un spital din Long Island, situat la est de New York. Această tristă veste a fost confirmată de fiu și relatată de New York Times.

Într-un articol memorial dedicat lui Greenfield, New York Times remarcă că tragediile și realizările pe care le-a trăit Greenfield reflectă în mod emblematic povestea clasică a imigrației în America.

Martin Greenfield a spălat hainele naziștilor

Tânărul Maximilian Grünfeld a fost capturat și încarcerat într-un lagăr de exterminare în timpul adolescenței, fiind apoi forțat să muncească în spălătoria de haine a naziștilor.

În memoriile sale, citate de New York Times în 2014, Greenfield povestește cum a fost pedepsit și obligat să repare gulerul unei cămăși, pe care din greșeală l-a rupt. Aceasta aparținea unui gardian din lagăr.

În timpul detenției, Greenfield primește lecții de croitorie de la un alt prizonier și reușește să repare cămașa ruptă. Impresionat de rezultatul muncii sale, hotărăște să păstreze cămașa și să o ascundă sub propria uniformă.

Cămașa care i-a salvat viața lui Maximilian Grünfeld

„În prima zi când am purtat această cămaşă, am înţeles că hainele au putere”, îmi amintea croitorul Greenfield în „Measure of a Man: From Auschwitz Survivor to Presidents’ Tailor”.

Martin Greenfield a devenit cunoscut atât printre naziști, cât și printre ceilalți deținuți ca un individ protejat, recunoscut pentru abilitățile sale de croitorie. El a fost respectat pentru capacitatea sa de a repara uniforme și alte articole vestimentare și a fost privilegiat cu libertate de mișcare în lagăr și acces la cantitate mai mare de hrană.

„Două cămăşi naziste rupte i-au permis unui evreu să construiască atelierul de costume la comandă cel mai cunoscut şi mai prosper din America”, mărturisea el în memorii.

După ce a ajuns în Statele Unite în 1947 ca refugiat, fără nicio familie, resurse financiare sau cunoștințe de limba engleză, Greenfield a început să lucreze în industria confecțiilor din Brooklyn. Timp de 30 de ani, a avut diverse slujbe mici în acest domeniu. Ulterior a devenit apropiat de William Goldman, patronul unei fabrici de costume și smoking-uri GGG.

În 1977, Greenfield preia conducerea afacerii și o rebotează „Martin Greenfield Clothiers”, conform relatării fiului său, Tod Greenfield, pentru New York Times. Acest atelier este considerat ultimul din New York de acest fel!

Cu o echipă de 50 de angajați, „Martin Greenfield Clothiers” utilizează mașini de cusut manuale și necesită aproximativ zece ore pentru a crea un costum care va fi purtat de un om politic sau o celebritate.