Actorul Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani, după o lungă luptă cu boala. Fiul său, Kiefer, a făcut tragicul anunț pe rețeaua de socializare X.

Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani

Kiefer Sutherland a scris că regretatul lui tată a fost „unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului”.

„Cu durere în suflet, vă anunț că tatăl meu, Donald Sutherland, s-a stins din viață. Personal, cred că este unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Niciodată nu a fost descurajat de un rol, bun, rău sau urât. A iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit, iar mai mult de atât nu se poate cere. O viață bine trăită”, a scris Kiefer Sutherland pe X.

Amintim că Sutherland a jucat în filme precum The Dirty Dozen, MASH, Klute și Don’t Look Now. Unul dintre rolurile de debut ale actorului canadian a fost cel al lui Hawkeye Pierce, un chirurg în filmul MASH din 1970, o comedie despre medicii din Războiul din Coreea.

Donald Sutherland
SURSĂ FOTO: X

A început ca reporter de știri la radio înainte de a părăsi Canada

Născut în New Brunswick, Canada, Sutherland a început ca reporter de știri la radio înainte de a părăsi Canada pentru a călători la Londra în 1957. Acolo, a studiat la London Academy of Music and Dramatic Art.

Ulterior, a acceptat mici roluri în filme și televiziuni britanice. Sutherland a jucat în „The Dirty Dozen”, un film de acțiune din al Doilea Război Mondial, care a avut premiera în 1967.

Cel mai recent, a apărut în rolul judecătorului Parker în serialul „Lawmen: Bass Reeves”. Regretatul actor a jucat și în serialul „Swimming With Sharks” din 2022.

Alte roluri recente ale sale au fost în serialele „Undoing” şi „Trust”, în care l-a interpretat pe J. Paul Getty, şi lungmetrajele „Ad Astra” şi „The Burnt-Orange Heresy”.

Amintim că Sutherland a declarat pentru The Guardian în 2005 că iniţial a avut o singură replică în film. Totuși, acest lucru s-a schimbat când Clint Walker a refuzat să joace o scenă în care trebuia să imite un general.

Potrivit lui Sutherland, regizorul Robert Aldrich, care nu-i ştia numele, s-a întors brusc spre el şi i-a spus: „Tu! Cu urechile mari! Fă-o tu!”.