Mihai Daraban, Președintele CCIR, a mulţumit Ambasadorilor şi reprezentanţilor misiunilor diplomatice pentru implicarea acestora în intensificarea cooperării economice internaţionale şi stimularea investiţiilor globale.

Ne dorim foarte mult să  ieşim din graniţele UE în ceea ce priveşte comerţul exterior şi avem nevoie ca firmele românești să cucerească cât mai mult din piaţa internaţională. 70% din comerţul exterior al României este către Uniunea Europeană, 15% către ţările europene non-UE şi, din păcate, mai rămân 15% overseas. Din acest punct de vedere, CCIR a elaborat o strategie care vizează promovarea pe spații geografice ignorate de autorități în ultimii 26 de ani", a declarat Mihai Daraban.

 

„Pentru noi, CCIR și toate entitățile pe care le reprezintă sunt partenerul nostru natural pentru strategia economică diplomatică datorită membrilor, instrumentelor și capacității administrative ale acestei entități și putem spune că este cea mai reprezentativă organizație a mediului de afaceri din România. Astfel, întotdeauna ne dorim să discutăm cu acest partener înainte de a lansa noi inițiative la nivel internațional. În ultimii ani, de când dl. Daraban a devenit Președintele CCIR, trebuie să recunoaștem că am dezvoltat nu doar un parteneriat strategic în acțiunile zilnice, dar am fost capabili să dezvoltăm un parteneriat instituțional”, a declarat Alexandru Victor Micula, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul evenimentului, Președintele CCIR a anunțat că Lazăr Comănescu, fost Ministru de Externe, a devenit Consilier CCIR pe probleme de afaceri externe.

„Sunt onorat să fiu aici în această seară și totodată sunt încântat că v-am putut întâlni pe dvs., cei cu care am cooperat foarte eficient anul trecut și cu care poate am fost capabili să contribuim la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și țările dvs. Cum poate vă amintiți și cum au precizat dl .Președinte Daraban și dl. Micula, una dintre prioritățile mele în timpul mandatului meu de ministru de externe a fost de a îmbunătăți, de a consolida dinamica diplomației economice. (…) În acest context, am fost onorat când Președintele Daraban mi-a transmis invitația de a mă alătura echipei sale în calitate de Consilier pe teme de afaceri externe și faptul că voi lucra îndeaproape cu dvs. a fost încă un argument important ce m-a făcut să decid să mă alătur CCIR”, a declarat Consilierul CCIR pe probleme de afaceri externe, dl. Lazăr Comănescu.

Aşa cum a prezentat şi Capital anul trecut, Mihai Daraban a punctat evenimentele importante la care CCIR a luat parte și pe care le-a organizat alături de Președinția țării și Ministerul de Externe, precum misiunile economice din Regatul Hașemit al Iordaniei, Iran, Vietnam, Slovacia și Bulgaria.