Tinerii voluntari sănătoși vor fi infectați cu coronavirus pentru a testa vaccinurile și tratamentele în primul studiu Covid-19 pe oameni din lume, care va avea loc în Marea Britanie. Studiul, care a primit aprobarea de etică, va începe în următoarele săptămâni și va recruta 90 de persoane cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, transmite BBC.

Aceștia vor fi expuși virusului într-un mediu sigur și controlat, în timp ce medicii le monitorizează sănătatea.

Studiile pe oameni au jucat un rol vital în dezvoltarea tratamentelor pentru o serie de boli, inclusiv malaria, febra tifoidă, holera și gripa. Aceste studii îi vor ajuta pe oamenii de știință să determine care este cea mai mică cantitate de coronavirus necesară pentru a provoca infecția și cum reacționează sistemul imunitar al organismului la aceasta. Acest lucru va oferi medicilor o mai bună înțelegere a Covid-19, boala cauzată de virus și va aduce informații utile pentru dezvoltarea vaccinurilor și tratamentelor.

Studiul este realizat printr-un parteneriat între Vaccines Taskforce, Imperial College London, Royal Free London NHS Foundation Trust și compania hVIVO, care a fost pionierul modelelor de teste pe oameni.

Voluntarii vor fi recompensați

Voluntarii vor fi examinați pentru a se verifica dacă sunt sănătoși și nu au fost infectați anterior de virus. Vor avea apoi virusul stropit în nas și vor petrece 14 zile în carantină în spital, în timp ce vor fi atent monitorizați de o echipă medicală.

Aflarea modului în care virusul se dezvoltă și analizarea stadiilor incipiente ale infecției la oameni înainte de apariția simptomelor sunt două dintre obiectivele principale.

Voluntarii vor fi recompensați pentru timpul lor cu suma de aproximativ 4.500 de lire sterline pe parcursul unui an, fiind incluse și teste ulterioare.

Inițial, studiul va folosi virusul care circulă în Marea Britanie de când a început pandemia în martie, care prezintă un risc scăzut pentru adulții sănătoși. În timp, un număr mic de voluntari este probabil să primească un vaccin aprobat și apoi expuși noilor variante, ajutând astfel oamenii de știință să afle cele mai eficiente moduri de a contracara virusul. Până acum însă, această fază a studiului nu a primit încă aprobarea.