Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) va primi undă verde la începutul lunii viitoare. Prin intermediul acestuia, UE ne alocă fonduri pe următorii şapte ani.

„Consultările cu reprezentanţii Comisiei Europene s-au încheiat şi urmează elaborarea deciziei de aprobare. Sperăm ca primele Ghiduri ale Solicitantului să fie disponibile în luna noiembrie“, susţine Cristina Iova, director general al Autorităţii de Management Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Ministerul Muncii, Egalităţii şi Egalităţii de Şanse, în calitate de Autoritate de Management, a lansat invitaţia comisarului european pentru Angajarea Forţei de Muncă, Vladimir Spidla, de a participa la ceremonia semnării acestui act. Însă, purtătoarea de cuvânt a acestuia, Katharina von Schnurbein, a declarat pentru Capital că oficialul european „nu are în vedere o vizită în România şi că, probabil, ceremonia va avea loc fără el“.

64-6196-04actualitatea38.jpgÎn acest caz, este probabil ca actul să fie semnat la Bruxelles de către comisarul Spidla, în prezenţa oficialilor români.

Prin intermediul programului, România va beneficia în următorii şapte ani de circa 3,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile alocate de la bugetul UE, la care se adaugă 668 de milioane de euro, contribuţia naţională. Aproximativ 213 milioane de euro sunt repartizate pentru acest an.

Programul urmăreşte reintegrarea populaţiei inactive pe piaţa muncii (şomeri pe termen lung), precum şi şomajul ascuns, mai ales în mediul rural. O altă ţintă este atragerea pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile, inclusiv populaţia rromă. Rezultatul – investiţiile în capitalul uman vor susţine pe termen lung creşterea productivităţii.