servicii de voce, prin intermediul tehnologiei Voice over Internet Protocol. Principalul efect: ieftinirea convorbirilor internationale.
· Liberalizarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni straine facute de romani pe pietele externe. Efectele acestei masuri sunt inca reduse. Romanii nu au posibilitatea sa-si deschida conturi la bancile din strainatate decat cu avizul BNR. Procedura de avizare este insa greoaie si de durata.
· BERD si BCR au semnat un acord de imprumut prin care institutia europeana a deschis o linie de finantare in valoare de 50 de milioane de euro, cu o scadenta de 11 ani, destinata acordarii de credite imobiliare.
· Guvernul a modificat legea impozitului pe profit. Nivelul dobanzilor deductibile, aferente imprumuturilor in valuta obtinute de firme de la parti asociate sau de la alte institutii nebancare, nu va mai varia in functie de ratele internationale ale dobanzii, fiind fixat la un nivel de 9% pe an.

· Rata inflatiei a fost de 1,3%, in usoara scadere fata de nivelul inregistrat in decembrie 2002.
· Rata somajului a fost la nivel national de 8,6%, cu 4,1% sub cea inregistrata in perioada similara a anului 2002.
· Salariul mediu net pe economie aferent acestei luni a fost de 4.730.761 lei, cu 4,5% mai mare decat nivelul lunii precedente.

februarie

· Ministerul Industriei si Resurselor a lansat un program de finantare partiala, in valoare de 4,2 milioane de dolari, pentru derularea unor proiecte economice apartinand agentilor economici din industria prelucratoare si a celor care desfasoara activitati de evaluare a conformitatii produselor industriale.
· Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a incheiat, cu un consortiu israelian format din firmele Asthrom si Roichman, un acord pentru constructia tronsonului de autostrada Predeal-Brasov, proiect care va fi realizat prin parteneriat public-privat. Lucrarile incep in 2004 si vor fi finalizate in 2007.
· Patru dintre cei mai importanti operatori din telefonia mobila – Orange (Franta), Telefonica Moviles (Spania), T-Mobile (Germania) si Vodafone (Marea Britanie) – s-au asociat pentru a incuraja utilizarea telefonului ca terminal de plata prin card bancar, formand un organism intermediar intre ei si furnizorii de carduri de credit.

· Rata inflatiei a coborat la 0,8%, cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni.
· Rata somajului a crescut fata de luna precedenta, ajungand la 8,8%.
· Salariul mediu net pe economie a fost de 4.451.835 lei, in scadere cu 5,9%, comparativ cu luna anterioara, cand au fost inregistrate cresteri semnificative, ca efect al intrarii in vigoare a reglementarilor privind salariile si reducerea contributiilor la asigurarile sociale.

martie

· A intrat in vigoare noul Cod al Muncii. Legea a creat mari dispute intre organizatiile patronale si sindicate. Patronatele au criticat eliminarea conventiilor civile, rolul sindicatelor in procesul de conducere a firmelor, precum si faptul ca angajatorul este obligat sa comunice periodic sindicatului si angajatilor situatia economica si financiara a unitatii, fara sa fie luat in considerare caracterul confidential al unor informatii. Pe de alta parte, reprezentantii sindicatelor sustineau noul cod al muncii in forma in care a fost promulgat de presedintele Iliescu.
· BNR anunta schimbarea monedei de referinta de la dolar la euro. Alegerea monedei euro ca referinta pentru cursul de schimb al leului avea loc in contextul mentinerii politicii monetare anuntate privind un curs de schimb flexibil controlat, care isi va spori influenta in efortul de combatere a inflatiei.
· Departamentul american al comertului a acordat, pentru Romania, statutul de tara cu economie de piata, titlu care a intrat in vigoare la 11 martie, dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial al Statelor Unite.

· Rata inflatiei a fost de 1,1%, in crestere cu 0,3%, fata de luna anterioara, ca efect al majorarii mai accentuate a preturilor unor marfuri alimentare, dar si a tarifelor practicate la o serie de servicii.
· Rata somajului a fost la nivel national de 8,6%, in scadere fata de luna februarie 2003.
· Salariul mediu net pe economie a urcat cu 4,2%, pana la suma de 4.637.693 lei, in principal ca urmare a acordarii de prime si stimulente financiare.

aprilie

· Bancile au inceput sa micsoreze dobanzile la creditele acordate in lei. BCR a redus cu pana la 4% dobinzile la creditele acordate persoanelor fizice si juridice, iar ING Bank a redus rata dobanzii la creditele ipotecare in lei cu pana la trei puncte procentuale.
· BCR a obtinut, in premiera, pentru sistemul bancar romanesc, ceritificatul de calitate ISO 9001.2000, in baza auditului de certificare a calitatii, efectuat de Moody International.
· Primarul Capitalei, Traian Basescu, a semnat contractul de imprumut cu BERD, prin care se deblocheaza un proiect in valoare de 78,2 milioane de euro, pentru managementul traficului, refacerea zonei istorice si modernizarea punctelor termice.
· In baza acordului stand-by, FMI a eliberat cea de-a patra transa de imprumut acordata Romaniei, in valoare de circa 75 de milioane de dolari.
· La CERF 2003, Astral Telecom Cluj-Napoca a lansat primul serviciu alternativ de telefonie fixa din Europa Centrala si de Est, bazat pe tehnologia IP.

· Rata inflatiei s-a mentinut la nivelul lunii precedente, de 1,1%.
· Rata somajului a fost de 8,1%, cu un procent mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
· Salariul mediu net pe economie s-a majorat cu 6,8%, ajungand la 4.955.273 lei, in principal ca urmare a acordarii primelor de Paste in majoritatea sectoarelor din economie.

mai

· Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a acordat Romaniei un credit de 60 de milioane de dolari pentru finantarea proiectului de dezvoltare a invatamantului rural.
· Banca Europeana pentru Recontructie si Dezvoltare (BERD) a eliberat un imprumut in valoare de 11 milioane de euro pentru un proiect al Fondului Romano-American pentru Investitii (RAEF) in domeniul eficientei energetice si al cogenerarii.
· BERD a acordat Banc Post un credit in valoare de 20 de milioane de euro, pe o perioada de 11 ani, pentru finantarea viitorului program de credite ipotecare.
· Transeelectrica a incheiat, cu un consortiu format din filialele Alcatel din Romania si Italia, un contract de 8,1 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii a companiei nationale de transport a energiei electrice.
· Grupul LNM Holdings NV, proprietarul Combinatului Ispat Sidex Galati, a preluat pachetul majoritar de actiuni al societatii Tepro Iasi, valoarea totala a tranzactiei fiind de 15,6 milioane de dolari.

· Rata inflatiei a fost de 0,5%, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele zece luni.
· Rata somajului inregistrata la nivel de tara a fost de 7,6%, iar salariul mediu net pe economie a scazut cu 4,6%, fata de luna anterioara, ajungind la 4.729.313 lei.

iunie

· Banca Comerciala Romana (BCR) a fost prima banca care a elimintat obligativitatea persoanelor fizice de a prezenta giranti la acordarea de credite. Modelul a fost preluat si de alte institutii bancare. Dobanzile tot mai mici si concu-renta accentuata din piata bancara, in special pe segmentul serviciilor pentru populatie, au stimulat creditarea intr-un ritm mult peste asteptari. Efecte in timp: cresterea semnificativa a cererii interne si lipsa unui corespondent pe masura in dinamica productiei a influentat in mod negativ deficitul de cont curent al Romaniei. r
r• Romania a inchis, la Conferinta de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana de la Bruxelles, doua capitole de negociere: libera circulatie a marfurilor si impozitarea.rn
rn• Uniunea Europeana a aprobat, la Bruxelles, acordarea unui credit de 235 milioane de euro, pentru finalizarea constructiei Unitatii 2 de la Cernavoda.rn
rn
rn• Rata inflatiei a fost de 0,9%, in principal ca urmare a cresterii cu 1,2% a preturilor pentru produsele alimentare.rn
rn• Rata somajului isi continua si in aceasta luna trendul descendent, ajungand la 7,3%.rn
rn• Salariul mediu net pe economie s-a diminuat cu 0,5% fata de luna mai, ajungand la 4.705.891 lei. rn
rn
rniuliern
rn
rn• Luna a debutat cu demararea procesului de privatizare pentru societatile Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.rn
rn• HVB Bank Romania a devenit actionar majoritar al CA IB Securities SA, in urma preluarii participatiei detinute in companie de CA IB Corporate Bertungs, divizia de investitii a Bank Austria Creditanstalt.rn
rn• Prima etapa din privatizarea Bancii Comerciale Romane: 25% din capitalul social plus doua actiuni vor fi achizitionate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC.rn
rn• Guvernul a aprobat strategia de privatizare a SNP Petrom, stabilind ca vor fi vandute direct 33 – 34% din actiuni unui investitor strategic, a carui participatie la capitalul social va creste pana la 51% printr-o majorare de capital.rn
rn• In primele sase luni ale anului, investitiile straine directe in Romania au ajuns la circa 704 milioane de euro. Suma este cu 20% mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a lui 2002.rn
rn
rn• Rata inflatiei pe iulie a fost de 1,2%, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.rn
rn• Rata somajului a atins 6,9%, fiind inregistrate 650.000 de persoane fara loc de munca.rn
rn• Salariul mediu net a crescut cu 3,4%, pana la 4.863.801 lei.rn
rn
rnaugustrn
rn
rn• Termenul pentru finalizarea privatizarii Petrom, stabilit initial la sfarsitul anului, a fost prelungit cu trei luni, pana la 31 martie 2004.rn
rn• Guvernul a aprobat obiectivele programului economic de pre-aderare la Uniunea Europeana. Cele mai importante tinte pentru perioada premergatoare lui 1 ianuarie 2007 sunt cresterea PIB-ului, anual, in medie cu 5,2% si reducerea treptata a ratei inflatiei, pana la 4% in 2006.rn
rn• Ministrul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ilie Sarbu, a anuntat ca aproximativ 4,4 milioane de agricultori vor primi un ajutor financiar din partea statului de doua milioane de lei pentru fiecare hectar de teren arabil detinut, pentru maximum cinci hectare. Masura a fost vazuta de opozitie ca o metoda de a atrage simpatia electoratului inainte de alegerile programate in vara si toamna lui 2004. La fel au fost catalogate si recorelarea pensiilor, cresterea ajutoarelor pentru incalzire sau majorarea alocatiilor pentru copii.rn
rn
rn• Rata inflatiei a fost de doar 0,3%, datorita in principal scaderii pretului la alimente.rn
rn• Rata somajului a atins 6,6%.rn
rn• Salariul mediu net a scazut cu 1,1%, pana la 4.807.983 de lei, adica aproximativ 129 de euro.rn
rn
rnseptembriern
rn
rn• Pachetele majoritare de actiuni detinute de stat la cinci societati din industria de aparare (Avioane Craiova, UM Filiasi, UM Marsa, UM Dragasani si UM Babeni) au fost scoase la vanzare.rn
rn• S-a infiintat Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care urmeaza sa gestioneze modul de aplicare a legislatiei privind impozitele, taxele si alte venituri ale bugetului de stat.rn
rn• Agentia de evaluare Fitch Ratings a plasat sub perspectiva pozitiva calificativele acordate Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta („BB-„) si in moneda locala („BB”).rn
rn• La sfarsitul lunii, trei celebre gauri negre ale economiei, cu datorii de aproape 100 de milioane de dolari si 11.000 de angajati, au fost, in cele din urma, privatizate. ARO Campulung a fost cumparat de Cross Lander, companie braziliano-americana, Tractorul Brasov de italienii de la Landini, iar Roman Brasov, pe doar un euro, malaezienilor de la Pesaka Astana.rn
rn
rn• Rata inflatiei a ajuns la 2,1%, cel mai inalt nivel din 2003.rn
rn• Rata somajului a atins 6,5%.rn
rn• Salariul mediu net a crescut cu 1,5%, pana la 4.881.658 lei, adica putin peste valoarea atinsa in iulie.rn
rn
rnoctombriern
rn
rn• Balkan Petroleum Ltd. a devenit actionar principal al RAFO Onesti, in urma preluarii unui pachet de 48,91% din actiunile societatii de la compania portugheza Canyon Servicos Lda.rn
rn• Consiliul Director al FMI a aprobat ultima revizuire a acordului stand-by cu Romania si a eliberat ultima transa, in valoare de 157 de milioane de dolari.rn
rn• S-a prelungit cu trei ani termenul prevazut pentru desfiintarea cartilor de munca, ce vor ramane in uz pana la 1 ianuarie 2007.rn
rn• Grupul LNM Holdings a preluat pachetele majoritare de actiuni de la Siderurgica Hunedoara si Petrotub Roman, pretul total (actiuni, investitii si datorii) fiind de 126,4 milioane de dolari.rn
rn• Guvernul a aprobat un proiect de lege potrivit caruia salariatii vor putea contribui la fonduri de pensii ocupationale private, administrate de banci sau de societati de asigurari. Proiectul va trece prin Parlament si va fi aplicat la un an de la publicarea in Monitorul Oficial.rn
rn
rn• Rata inflatiei a fost de 1,5%, cresterea cea mai mare (aproape patru procente) fiind in sectorul serviciilor.rn
rn• Rata somajului a atins 7,0%.rn
rn• Salariul mediu net a crescut cu 1,5%, la fel ca in luna anterioara, ajungand la 4.957.108 lei.rn
rn
rnnoiembriern
rn
rn• Raportul de tara al Comisiei Europene starneste controverse, mai ales prin formularea potrivit careia „Romania poate fi considerata o economie de piata functionala, cu conditia ca progresele inregistrate pana acum sa fie continuate in mod decisiv”.rn
rn• Venitul mediu pe cap de locuitor, calculat pe baza paritatii puterii de cumparare, reprezinta 25% din media UE, se arata in acelasi raport.rn
rn• Euro a depasit pragul de 40.000 de lei, pe fondul atingerii unui maxim istoric in raport cu dolarul (ce avea sa fie depasit de mai multe ori pana la finalul lui 2003).rn
rn• Astral Telecom si Orange au semnat un acord de interconectare a infrastructurii de comunicatii.rn
rn• Bei va finanta 75% din constructia autostrazii Arad – Timisoara – Lugoj, in valoare de 200 de milioane de euro.rn
rn• Comisia de Supraveghere a Asigurarilor decide ca primele pentru asigurarile RCA sa creasca cu 30%. Asta in ciuda faptului ca, pentru 2004, este prognozata o rata a inflatiei de noua procente.rn
rn
rn• Rata inflatiei a fost de 1,4%.rn
rn• Rata somajului – nu sunt disponibile date oficiale, insa se preconizeaza ca va creste cu 0,5 pana la un punct procentual.rn
rn• Salariul mediu net – nu sunt disponibile date oficiale, dar e prognozata o stagnare.rn
rn
rndecembriern
rn
rn• A fost pusa in circulatie bancnota de un milion de lei, care va avea efectul, cred unii analisti, de a favoriza inflatia.rn
rn• A fost inchis capitolul de negociere cu Uniunea Europeana privind transporturile.rn
rn• S-a semnat contractul de executie a autostrazii Brasov – Bors. Aceasta va avea 415 kilometri, va fi gata in 2012 si va costa circa 2,8 miliarde de euro, din credite externe garantate de Guvern.rn
rn• Decizia Bancii Nationale de a inaspri conditiile de acordare a creditelor de consum si ipotecare a starnit controverse in piata, dar si o crestere fara precedent a vanzarilor in rate la anumite tipuri de produse.rn
rn• A fost votat proiectul noului Cod fiscal. Printre cele mai importante modificari: cota redusa de TVA la medicamente si cazare, introducerea sistemului de antrepozitare in regim suspensiv de accize pentru alcool, scutirea de taxa de succesiune pentru procedurile realizate in maximum un an de la deces, reduceri sau scutiri de impozite pentru handicapati si organizatii umanitare etc.rn
rn
rn• Rata inflatiei – e posibil ca traditionalele cresteri de preturi, coroborate cu cresterea euro, sa aduca o majorare cu peste doua puncte procentuale.rn
rn• Rata somajului – se preconizeaza ca va creste cu pana la un punct procentual.rn
rn• Salariul mediu net – e prognozata o crestere destul de serioasa, ca urmare a acordarii de prime.