Potrivit sursei citate, Direcţia Rutieră a organizat în toată ţara o amplă acţiune pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Au fost aplicate 13.189 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 12.813 pentru nerespectarea prevederilor legale ce reglementează circulaţia vehiculelor pe drumurile publice.

Ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 1.038 permise de conducere, dintre care 501 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege au fost retrase 423 certificate de înmatriculare, informează IGPR.

În această acţiune, au fost constatate 322 de infracţiuni la regimul circulaţiei, dintre care 187 pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană ce se află sub influenţa alcoolului sau pentru refuzul prelevării de mostre biologice şi două pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană ce se află sub influenţa substanţelor psihoactive, arată sursa citată.

Poliţia atrage atenţia că şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.