Obiectivul principal al acestor politici, pentru care cele 17 guverne regionale ale comunităţilor autonome spaniole primesc banii, este inserţia pe piaţa forţei de muncă a şomerilor. Aceste măsuri sprijinite cu finanţare de la bugetul central trebuie să fie completate cu bani de la bugetele locale ale acestor guverne regionale, a precizat vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría.

În plus, banii vor fi primiţi pe măsură ce guvernele regionale îşi vor respecta obiectivele parţiale asumate. Acestea vor primi banii încă de anul acesta, iar pe durata anului 2014 trebuie să facă dovada faptului că şi-au respectat cel puţin 40% dintre obiectivele asumate.

Concret, 951 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru formare profesională, 361 de milioane – pentru sprijinirea angajării cu respectarea egalităţii de şanse, iar restul de 30 de milioane de euro vor fi folosite pentru modernizarea serviciilor locale pentru ocuparea forţei de muncă.

Aceste noi măsuri cu finanţare de la bugetul central, pentru combaterea şomajului, vin pe fondul creşterii numărului persoanelor fără un loc de muncă. Potrivit datelor publicate marţi de Ministerul spaniol al Muncii şi Asigurărilor Sociale, numărul şomerilor înregistraţi a crescut în luna octombrie cu 87.000 de persoane şi a ajuns, în total în Spania, la 4,81 milioane. În pofida acestei creşteri, guvernanţii subliniau la acel moment că, în comparaţie cu anul anterior, şomajul a scăzut, întrucât s-au înregistrat cu 22.100 de şomeri mai puţin decât în luna octombrie a anului 2012.
Sursa: Agerpres