Acum două decenii, foarte puțini puteau anticipa incredibila popularitate de care se va bucura vinul rose astăzi. De câțiva ani producătorii tradiționali de rose prosperă, iar ceilalți descoperă și ei beneficiile acestui trend investind puternic în acest segment. “Roseul este noul roșu”. Așa sună o reclamă, care parafrazează celebra expresie “X is the new black”, folosită odinioară în modă, acum peste tot. “Adevărații bărbați beau roze” este sloganul unui producător din Avignon care comunică pe siteurile de specialitate a doua vară cu vânzări record pentru vinurile sale. Este vorba despre Tavel, un vin care are reputația de fi încântat, de-alungul timpului, simțurile lui Ludovic al 14-lea, ale Papei din Avignon, Balzac sau Hemingway. Este și unul dintre puținele vinuri rose recomandate pentru maturare
Francezii, cei mai mari producători de vin din lume, au ajuns să aloce o treime din consumul lor zilnic vinului rose. Pentru cei mai mulți dintre ei, roseul se numără printre primele două opțiuni atunci când vine vorba despre alegerea vinului de masă. Ce-i drept, marea calitate a roseului sec este versatilitatea sa în raport cu mâncarea. Somelierii îți vor spune că în sezonul cald mai rar poți da greș cu el, atunci când cauți vinul potrivit pentru masă.  Însă roseul nu mai e doar un vin de sezon. El a devenit o constantă în meniurile restaurantelor, într-un număr mare de titluri și cu succes pe măsură, pentru că este un bun compromis. Este mai puțin intens decât un vin roșu, care poate fi foarte taninos și corpolent, și are mai multă profunzime decât vinul alb, care poate fi pentru unele gusturi prea slab.
Un alt avantaj ar fi acela că este ieftin. Este ieftin de produs și trebuie băut tânăr, prin urmare nu are nevoie de nici o etapă de maturare. În fine, un al treilea avantaj al acestui vin, care explică într-o măsură și succesul câștigat într-un timp relativ scurt, este faptul că poate fi obținut din orice strugure roșu. Nu există un soi anume din care se produce roseul, el este obținut prin păstrarea cojilor de struguri roșii la macerat o dată cu zeama, după ce au fost zdrobiți. Cu cât sunt păstrate mai mult timp cojile, cu atât mai închis la culoare va fi vinul obținut. Și ca regulă generală, roseurile europene vor fi mai seci, mai aspre, cele din Lumea Nouă vor fi mai parfumate și mai dulci.
5 soiuri de struguri, 5 roseuri recomandate
Fetească neagră – o alegere inedită făcută de oenologul Răzvan Macici pentru Arezanul de la Crama Atelier. Rezultatul este unul extrem de prietenos, parfumat, dar suficient de vioi, așa cum îi stă bine unui rose adevărat
Grenache și Cinsault – un cupaj tipic provencal de struguri predilecți pentru rose. Chateau Minuty este unul dintre cele mai populare roseuri din lume, un vin cu o finețe aparte și cu un parfum pe cât de subtil, pe atât de persistent de la primul nas până la post gust.
 Pinot Noir – Un Sancerre tipic, produs sub marca Pascal Jolivet, un producător renumit de pe Valea Lorei. Un sec echilibrat, destul de mineral, cu textură mătăsoasă caracteristică soiului.
Merlot – cei de la Tenuta Ulysse din Abruzzo au reușit să creeze un rose extrem de complex și de parfumat. Te duce cu gândul la un cupaj, nu pare că poți obține o asemenea varietate de arome de la Merlot.
White Zinfandel – ori îl urăști, ori îl iubești. Este un rose demisec spre dulce, foarte floral, excelent în compania unor mâncăruri picante. Bine răcit, acest Western Cellars este un rose “de cursă lungă”, slab alcoolizat, ideal pentru zilele caniculare.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.