Surse guvernamentale iordaniene au confirmat pentru EFE începerea acestei reuniuni care va dura două zile şi care este condusă de şeful Statului Major comun american, generalul Martin Dempsey, şi de omologul său iordanian, generalul Mishal al Zaben. La reuniune participă şi înalţi responsabili militari din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Canada, Turcia, Arabia Saudită şi Qatar.

Potrivit agenţiei spaniole, pe agenda reuniunii se află subiectul legat de presupusul atac cu arme chimice ce ar fi fost lansat de regimul sirian în apropierea Damascului.

Ministrul de externe iordanian, Nasser Judeh, a declarat duminică că această problemă se află printre subiectele ce vor fi abordate cu prioritate de responsabilii militari, dar a negat că SUA vor folosi această reuniune, planificată de mai mult timp, pentru a se lua o decizie referitoare la atacarea Siriei.

Comandanţii militari din cele zece ţări pregătesc terenul, într-un moment când Marea Britanie, Franţa şi Turcia s-au arătat favorabile unei intervenţii externe în Siria, în pofida paraliziei din Consiliul de Securitate al ONU unde se menţine veto-ul rus şi cel chinez referitor la o rezoluţie contrară regimului de la Damasc, scrie EFE.

Astfel, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că ţările occidentale acuză fără probe regimul lui Bashar Al-Assad de folosirea armelor chimice şi a criticat ameninţările cu acţiuni militare lansate de aceste state.

Profesorul în ştiinţe politice de la Universitatea din Iordania, Fares Faye, a declarat pentru EFE că reuniunea de la Amman va servi pentru discutarea într-o manieră ‘foarte atentă’ a opţiunilor unei intervenţii în Siria. ‘Cred că există convingerea în cazul guvernului american şi al Occidentului, în general, că regimul sirian a folosit arme chimice acum un an, dar acum şi-a crescut dozele, astfel încât nu mai poate scăpa de pedeapsă’, a spus el.

Expertul a declarat că are puţine speranţe că inspectorii ONU vor găsi probe ale presupusului atac chimic, după ce autorităţile au tergiversat acordarea permisului de acces în zonă, timp în care ar fi putut şterge orice urmă.
Sursa: Agerpres