Numărul turiştilor care vin în Grecia este în creştere, după cifrele sumbre din 2012, însă turismul intern se află într-un punct mort, iar destinaţiile elene sunt mai dorite ca niciodată.

Asociaţia companiilor de turism din Grecia (SETE) a anunţat că s-a înregistrat o creştere de 10% a sosirilor pe aeroporturile din Grecia, în primul semestru din 2013.

Banca Centrală a Greciei a raportat că în perioada ianuarie-mai a acestui an veniturile provenite din turism au crescut la 38,5%, iar sosirile de turişti străini au urcat cu 24%.

Şeful SETE, Andreas Andreadis, a declarat că îmbunătăţirea stabilităţii politice, comparativ cu 2012, scăderea preţurilor cauzată de criza economică, precum şi anularea vacanţelor în Turcia, Egipt şi Tunisia au contribuit la redresarea turismului elen.

‘Iarna anului 2012 şi toate protestele din ţară (împotriva măsurilor de austeritate) au cauzat o scădere masivă a rezervărilor pentru vară. Nu a ajutat nici incertitudinea privind rezultatul alegerilor din mai şi iunie’, a afirmat Andreas.

Dacă tendinţa de creştere va continua în timpul lunilor de vârf, iulie şi august, numărul de turişti străini ar urma să depăşească 17 milioane în 2013, faţă de 16 milioane anul trecut.

Turismul reprezintă 17% din PIB-ul Greciei, într-o ţară în care şomajul atinge aproape 27%.

‘Cele mai populare destinaţii sunt cele care beneficiază cel mai mult de această creştere, precum Mykonos, Rhodos, Insulele Ciclade’, a declarat şeful SETE.

Conform unui sondaj realizat de Institutul de consum al ţării, 73% din greci nu vor mai pleca în vacanţă în această vară, comparativ cu 69% în 2012.

Potrivit celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul trecut cu o creştere de 0,6%.
Sursa: Agerpres