Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între zero (lipsa încrederii) şi 100 de puncte (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

‘Evoluţia indicatorului a fost datorată în special înrăutăţirii indicatorului de anticipaţii. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 30,5 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 52,0 puncte’, arată sondajul CFA, remis, vineri, AGERPRES.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, pentru orizontul de timp de şase luni, valoarea înregistrată este 4,5000, faţă de 4,4000 în exerciţiul lunii mai, iar pentru 12 luni este de 4,5000, faţă de 4,4000, anticipaţia anterioară

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA România este una dintre cele 136 de societăţi membre ale CFA Institute. CFA România are peste 140 de membri.
Sursa: Agerpres