În România, şase maşini din zece au o daună pe Casco în fiecare an, în condiţiile în care subscrierile pe acest segment de asigurare auto au scăzut cu 6% în acest an. În schimb, RCA-ul a înregistrat o creştere de 7%, însă rata de daună depăşeşte la cele mai multe companii de asigurare procentul de 100%.

Poliţele auto facultative reprezintă 30% din portofoliul total de asigurări generale al companiilor de profil din România. În 2012, subscrierile obţinute din asigurări Casco au fost mai mari de 1,9 miliarde de lei.

Având în vedere rata mare de daunalitate pe segmentul de Casco, şoferii plătesc cele mai mari prime de asigurare din Europa Centrală şi de Est, conform Vienna Insurance Group – VIG. Anul trecut, prima medie Casco plătită a fost de 500 de euro.

Comparativ, prima medie plătită pentru Casco în alte ţări a fost mai scăzută în 2012: 380 de euro în Slovacia, 303 euro în Polonia şi 238 de euro în Cehia.

În ţările respective, şi rata de daunalitate este mai scăzută. Astfel, în Slovacia, frecvenţa daunelor este de 18,5%, în Polonia de 17,7%, iar în Cehia de 11,5%.

Cum poate fi încheiat un Casco?

Şoferii au la dispoziţie mai multe posibilităţi. Până de curând, o astfel de asigurare nu putea fi achiziţionată decât de la sediul unei companii de asigurări sau de la o agenţie de brokeraj.

În prezent însă, conducătorii auto pot cumpăra o asigurare Casco şi online, prin intermediul unui calculator Casco.

În cadrul formularului vor trebui completate trei tipuri de informaţii, şi anume: date despre vehicul, date despre poliţă şi date despre şofer.

La datele despre vehicul trebuie specificate: tipul vehiculului, marca şi modelul maşinii, anul de fabricaţie, capacitatea, puterea şi numărul de uşi al maşinii, varianta de dotare, tipul de carburant, masa, numărul de locuri, data primei înmatriculări, seria de şasiu, starea vehicului şi dacă există alte dotări.

În rubrica de date despre poliţă, va trebui completată data de la care va fi valabilă poliţa, tipul de reduceri standard, dacă se doreşte sau nu franşiză şi preferinţa de plată (integrală sau în rate).

Datele despre şofer vor cuprinde: tipul de persoană (fizică sau juridică), reduceri (dacă aparţine de o anumită categorie socială defavorizată), starea civilă, CNP (pentru identificarea vârstei), judeţul în care locuieşte, localitatea, dacă are copii minori în întreţinere, tipul de utilizare (în interes personal sau taxi), dacă este vorba de primul proprietar, numărul de kilometri pe an şi numărul de kilometri la bord, dacă este vorba de un conducător unic şi data la care a fost obţinut permisul de conducere.
Toate aceste informaţii au un rol în stabilirea preţului care va fi plătit de şofer pentru asigurarea Casco. Ulterior, este afişată o listă de rezultate, cu tarife de la mai multe companii de asigurare din care şoferul va alege poliţa dorită. Deoarece asigurarea Casco nu se poate încheia fără inspecţia de risc, aceasta va fi realizată în maxim 24 de ore pentru şoferii din Bucureşti.