Documentul va fi semnat de reprezentantul Permanent al României pe lângă Naţiunile Unite, ambasadoarea Simona Miculescu.

‘Semnarea ATT are semnificaţii profunde legate de responsabilizarea statelor care derulează operaţiuni de comerţ exterior cu armamente convenţionale, estimat anual la 60 de miliarde USD, de diminuarea comerţului ilicit în materie şi de realizarea unui nivel adecvat de transparenţă. După intrarea sa în vigoare, ATT va reduce impactul utilizării armelor convenţionale asupra populaţiei civile din zonele de conflict, 500.000 de civili fiind ucişi, anual, în conflicte şi va diminua încălcările regimurilor de embargo impuse de Consiliul de Securitate al ONU asupra comerţului cu arme’, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

Încă din anul 2006, România a participat activ la procesul ONU de negociere şi adoptare a acestui nou acord internaţional.

‘Principalul argument în favoarea semnării şi, ulterior, a ratificării cu celeritate a acestui tratat major de către România, este dat de standardele naţionale avansate în domeniul regimului de control al operaţiunilor cu armamente, legiferat şi aplicat în România încă din 1992’, a precizat ministrul Corlăţean.

Poziţionarea României pe locul al treilea în ierarhia mondială a transparenţei exporturilor de arme, după Elveţia şi Marea Britanie, reprezintă o altă premisă pentru accelerarea procedurilor naţionale de exprimare a consimţământului ţării noastre de a deveni parte la acest nou tratat, a menţionat MAE.

Tratatul va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state. România face parte dintre cele 154 de state membre ONU care au votat, la 2 aprilie, în favoarea adoptării ATT, participând activ la cele două conferinţe diplomatice consacrate negocierii textului tratatului.

ATT conţine un pachet amplu de obligaţii ale statelor părţi, inclusiv interdicţii exprese pentru transferurile de armamente convenţionale care ar încălca obligaţiile internaţionale din tratatele şi convenţiile din domeniul drepturilor omului şi din dreptul umanitar sau care ar putea fi utilizate în comiterea infracţiunilor de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în toate tipurile de conflict armat.

Domeniul tratatului cuprinde operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi transbordare cu produse militare din cele şapte categorii de arme convenţionale listate de Registrul ONU al Armelor Convenţionale, creat în 1991 (tancuri şi vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, aeronave de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete şi lansatoare de rachete), precum şi din categoria armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare.

Prima Conferinţă a Statelor Părţi va avea loc într-un an de la data intrării ATT în vigoare. Potrivit clauzelor finale, tratatul va putea fi amendat cel mai devreme la şase ani de la intrarea în vigoare, cu sprijinul a trei pătrimi dintre statele părţi.
Sursa: Agerpres