În prezent, BVB are o capitalizare de 15,9 miliarde euro, respectiv 8,47% din PIB. Bursele din regiune au o pondere în PIB de circa 20%. Chiar şi Bursa de la Sofia, deşi de dimensiune mai mică, cu o capitalizare de 5,3 miliarde euro, are o pondere în PIB de 12,2%.

Vicepreşedintele BVB a spus că anul 2013 ar putea fi anul transferului pieţei de capital românesc de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă.

Intrarea Bursei româneşti într-o zonă mai importantă a pieţelor de capital ar conduce la alocarea unor resurse mult mai consistente de către pieţele mari.

Condiţiile pentru trecerea la noul statut sunt legate în special de criterii macroeconomice pe care România le îndeplineşte deja, dar şi de condiţii privind lichiditatea zilnică a unor companii listate şi de capitalizare – minim trei companii care să aibă o capitalizare de peste un miliard de euro.

Vicepreşedintele BVB a menţionat ca premise favorabile în 2013 reforma instituţională la nivel de reglementare şi supraveghere prin înfiinţarea ASF, alegerile unor noi consilii de administraţie la FIF-uri, închiderea cu succes a ofertei Transgaz, prima ofertă publică la standarde internaţionale, înfiinţarea Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice şi includerea României în indicele JB Morgan al obligaţiunilor guvernamentale pentru pieţele emergente.
Sursa: Agerpres