Încep să se limpezească în sfârşit apele în ceea ce priveşte viitorul asigurărilor obligatorii de locuinţă. Comisia Economică a Camerei Deputaţilor a aprobat un amendament la legea privind asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor naturale. Amendamentul are toate şansele să devină literă de lege, întrucât a fost agreat şi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, şi de Consiliul Concurenţei, dar şi de o parte a societăţilor de asigurare de dimensiuni mari, nemembre ale Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Este vorba, în principal, despre introducerea în lege a conceptului de „coasigurare“. Potrivit amendamentului, orice societate de asigurare autorizată de CSA în acest sens poate vinde poliţe facultative de asigurare a locuinţei, cu condiţia ca poliţa să aibă şi componenta obligatorie. Poolul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor va colecta prima aferentă asigurării obligatorii şi îşi va asuma şi riscurile pentru daunele asigurate obligatoriu. Astfel, din preţul fiecărei poliţe  facultative, 20 de euro (în cazul locuinţelor din materiale moderne) sau 10 euro (în cazul locuinţelor din chirpici) vor merge către PAID. În acelaşi timp, Poolul îşi va asuma despăgubiri de  până la 20.000, respectiv, 10.000 de euro în cazul în care se concretizează unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adică cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Astfel, poliţa obligatorie va funcţiona ca un fel de franşiză la poliţa facultativă. Cele 13 societăţi membre ale PAID vor putea vinde în continuare poliţe obligatorii simple.
De ce se schimbă iar legea
Prin această modificare se încearcă, practic, salvarea PAID fără a afecta concurenţa din piaţă. O prevedere similară amendamentului a fost introdusă anul trecut, sub formă de normă, de către CSA, însă a avut viaţă scurtă, întrucât a fost contestată în instanţă. Instanţa a decis că CSA trebuie să elimine norma. O modificare anterioară a legii, porpusă de acelaşi deputat care este şi autorul actualului amendament şi care a ajuns până în plen după ce a trecut de comisii şi de Senat, a fost retrasă, întrucât prevedea că doar societăţile membre PAID pot  vinde poliţe de asigurare a locuinţei, prevedere anticoncurenţială. PAID, concepută pe o lege care obliga toşi proprietarii să-şi facă o asigurare emisă sub sigla Poolului, nu avea nicio şansă de supravieţuire după ce respectiva lege a fost modificată, permiţând oamenilor să-şi facă şi asigurări facultative. În acest moment, PAID are un portofoliu de 200.000 de asigurări, de patru ori mai mic decât a avea iniţial. CSA susţine proiectul PAID. „În opinia CSA, PAID este un proiect viabil şi necesar pentru atingerea scopului pentru care Legea nr. 260/2008 a fost creată, respectiv protecția financiară a proprietarilor de locuinţe din România  împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, prin distribuirea costurilor între toţi proprietarii de locuinţe din România la un nivel al primelor de asigurare acceptabil“, au arătat pentru Capital reprezentanţii instituţiei. La rândul lor, cei de la Allianz Ţiriac, un jucător important nemembru al PAID, arată că agreează proiectul. „Noi ne aşteptăm ca acest lucru să îmbunătăţească chiar şi cele mai bune rezultate ale aplicării Legii nr. 260 în trecut, respectiv să ridice gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor la mai mult de 60%, cu efecte benefice pentru proprietarii de locuinţe.
Faptul ca această abordare – co-asigurare, cu participarea tuturor asigurătorilor (indiferent dacă sunt sau nu membri ai PAID) – a fost avizată de către Comisia Economică din Camera Deputaţilor este, din punctul nostru de vedere, un semnal pozitiv  şi nu rămâne decât să ne exprimăm speranţa că şi plenul Parlamentului va aproba modificarea“, ne-a spus Marius Onofrei, purtător de cuvânt al asigurătorului.
Noi ne aşteptăm ca schimbările să ridice gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor la mai mult de 60%, peste recordul de până acum. Marius Onofrei, purtător cuvânt Allianz.