Ministrul agriculturii, Daniel Contantin,  și președintele Autorității Naționale Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA), Vladimir Alexandru Mănăstireanu au anunțat azi că, în urma controalelor efectuate, toate cazurile în care a fost depistat lapte cu aflatoxină peste limitele normale- la ferme de vaci, la procesatori și la automatele de vânzare, au fost izolate, laptele contaminat a fost confiscat și distrus, nemaiexistând nici un pericol pentru consumatori.
”Dimpotrivă, consumatorul are acum o garanție în plus, că laptele poate fi consumat fără nici un fel de reținere”- a spus Daniel Constantin. Cei doi oficiali au atătat că au fost recoltate 1.335 de probe de la ferme, centre de colectare, unități de procesare și centre care gestionează automatele de vânzare a laptelui. Din toate aceste probe, doar 67 au fost neconforme la parametrul aflatoxină M1, ceea ce reprezintă un procent de 5 la sută din totalul probelor recoltate. Au fost luate 785 de probe de la ferme, 177 de la centrele  de colectare, 134 de la automate și 239 de la unități de procesare. S-au găsit probe pozitive cu  aflatoxină M 1 la 34 de ferme(4,3% din fermele controlate), la 5 centre de colectare(2,8%), la 8 automate(6%) și la 20 de unități de procesare(5%).
207 tone de lapte, confiscate și distruse
În urma controalelor, 46 de automate au fost închise până la remedierea situației, 207 de tone de lapte au fost oprite de la comercializare și distruse. ”Putem spune că situația a fost ținută sun control, că ceea ce s-a găsit pe rafturi în magazine au fost produse sigure pentru consum și că am demarat deja acțiunea de supraveghere a fermelor unde am găsit aceste rezultate pozitive, de înlocuire a furajului contaminat cu furaj sănătos, de bună calitate” a spus Mănăstireanu.
Suspiciunile la carnea de curcan nu se confirmă
În legătură cu alerta referitoare la pieptul de curcan de la un procesator din România, Mînăstireanu a spus că ancheta a arătat că suspiciune nu se confirmă, că acest procesator a respectat reglementările europene și legislația românească în domeniu.
Producătorul de mici cu carne de cal, anchetat penal
În schimb, la pasta de mici, de la un comerciant din București, s-a constatat că, într-adevăr este vorba de fraudă, unitatea procesatoare, SC Nicolin SA, din județul Prahova, a fost sancționată contravențional. În plus, producătorul de mici cu carne de cal a intrat în atenția organelor antifraudă, iar unitatea a fost închisă..
Referitor la conservele din carne de vită, în care a fost depistată carne de cal, Mănăstireanu a spus că alerta a fost închisă. ”Rezultatele de laborator au arătat că procentul de AND privind  suspiciunea de substituire a cărnii de vită cu carne de cal este sub 1 la sută. Or, conform reglementărilor europene, doar procentul de peste 1 la sută reprezintă fraudă. Deci, putem să spunem că a fost vorba de o contaminare accidentală pe fluxul de aprovizionare cu carne a acestei unități de procesare și că nu putem vorbi despre fraudă”- a spus Mănăstireanu.