În momentul în care scriu acest text nu este cunoscut rezultatul alegerilor din PNL, însă foarte probabil Klaus Iohannis va deține o funcție de conducere în partid, poate chiar numărul doi în ierarhie. Sunt convins că primarul Sibiului este un adept al descentralizării reale, adică și financiare, și că va lupta eficient pentru ca mult discutata regionalizare administrativă să nu fie un eșec.

Ca să nu pornească cu stângul în acest demers capital pentru viitorul său politic, liberalul Iohannis ar trebui să se uite în propria ogradă, acolo unde „socialistul“ Nicolăescu, ministrul penelist al Sănătății, a decis ca toate achizițiile din sistemul sanitar să se desfășoare centralizat, la sediul instituției pe care o conduce. România a mai experimentat până de curând acest sistem, cu rezultate dezastruoase. Primarul Iohannis sunt convins că știe cifrele, a fost primar și când a fost centralizare și când a fost descentralizare. Neamțul Iohannis e conștient, n-am niciun dubiu, că în Germania o asemenea măsură ar scoate lumea în stradă; contribuabilii ar intra în grevă fiscală, iar politicienii care au luat o asemenea măsură ar ieși definitiv din viața publică. Klaus Iohannis știe toate acestea și cred că primul hop pe care va trebui să-l treacă în politica de la București va fi să blocheze acest proces. Dacă nu va dori sau nu va putea, domnul Iohannis va ajunge cu mult mai puțin „neamț“ decât mine sau decât dumneavoastră, cititorule. De liberal sau om de dreapta, nici nu mai vorbim.

Pentru că da, descentralizarea reală este o măsură de dreapta, alături de libera concurență, chiar și în serviciile medicale, iar această luptă este una ideologică, mai mult decât oricând. Iar paradoxul în care trebuie să se miște proaspătul liberal Iohannis este că partidul său este simultan declarat de dreapta în teorie și de un stângism feroce în practică. Centralizarea nu va rezolva criza din Sănătate, nici pe departe. Nu spun că descentralizarea a funcționat perfect în România, și cu atât mai puțin în acest domeniu. Sunt de acord că în sistemul descentralizat de achiziții din Sănătate a fost vorba și de comisioane, supraevaluări de preț, risipă, prostie și corupție. Dar toate acestea nu vor dispărea dacă punem totul într-un singur coș.

Asupra tuturor acestor rele trebuie să se acționeze cu Justiția, cu standarde de cost, cu management profesionist, cu depolitizare. Centralizarea nu va face decât să sporească corupția în dublu sens: cei puțini care vor controla sistemul vor deveni tot mai lacomi și mai discreționari, iar cei mulți care nu vor mai avea niciun cuvânt de spus vor fi împinși să accepte orice compromis, oricând și oricum. Curat nemțesc, domnule Iohannis!

VLAD MACOVEI, director de proiect