‘Limitarea creditării în valută este o treabă bună la nivel sistemic. Este greu de imaginat pe termen scurt dacă vor scădea dobânzile la creditele în lei. Trebuie să vedem care va fi presiunea pe inflaţie, rate de schimb. În atare condiţii, nu mă aştept la o ieftinire a creditului în lei. Avem un nivel de incertitudine foarte mare şi cred că cel puţin în următorul an de zile nu ne putem aştepta la o mişcare semnificativă’, a explicat Groningen.

Acesta a precizat faptul că în România va urma o perioadă de consolidare a sistemului bancar, dar nu se va vorbi despre monopol, viitorul fiind rezervat unui număr mic de bănci universale.

‘În România ne aşteaptă un proces de consolidare a sistemului bancar şi nu cred că putem vorbi despre un monopol, este uşor de evitat. Nici nu avem nevoie de foarte mulţi jucători pentru că asta înseamnă o lipsă de eficienţă. Trebuie găsit un echilibru. Evident, avem câteva bănci mari, dar cred că viitorul este să avem maxim 3-4 bănci universale şi probabil o mână de bănci specializate’, a afirmat şeful CIS.

Pe de altă parte, Steven van Groningen a precizat că pe termen scurt, programul ‘Prima casă’ nu este cel mai profitabil produs bancar, iar continuarea acestuia depinde de decizia politică.

‘Programul ‘Prima casă’ nu este cel mai profitabil produs pe termen lung, iar continuarea lui pentru anul 2013 reprezintă o decizie politică, nu a băncilor. Sunt anumite bănci care doresc acest lucru, iar altele consideră acest program mai puţin important’, a declarat Groningen.