”Mărirea prevăzută în exces a creşterii globale este în mod clar o veste foarte pozitivă pentru Irlanda, iar provocarea este de a susţine şi îmbunătăţi continuu dinamica creată în ultimele trimestre”, a declarat Ananth Krishnan, şeful departamentului de comerţ şi aprovizionare de la HSBC Irlanda, potrivit Agerpres. Comerţul irlandez este preconizat să crească cu 125% până în 2026, mai repede decât creşterea prevăzută în comerţul global de 98%, conform prognozelor grupului bancar HSBC. Raportul comandat de HSBC a revizuit prognoza din februarie de 76% creştere până în 2026, datorită creşterii semnificative a investiţiilor străine directe în Irlanda (ISD).
ISD au crescut cu 22% în 2011, comparativ cu media UE de 3% declin. Impactul acestor investiţii este probabil să fie resimţit cu începere din 2017. Creşterea în cadrul schimburilor comerciale este de aşteptat să fie de 4,5% pe an în următorii cinci ani, înainte de accelerarea de 7,2% în 2021. SUA, Marea Britanie şi Germania vor continua să fie cele mai mari receptoare de bunuri irlandeze, în timp ce Arabia Saudită şi România vor fi pieţele de export pentru Irlanda cu cea mai rapidă creştere.
Irlanda va continua să profite de pe urma pieţei consolidate de export de medicamente, iar domeniul biofarmaceutic este probabil să fie sectorul de export cu cea mai rapidă creştere, de 15,1%. Agricultura va continua să joace un rol important, cu exporturi puternice de carne şi lactate. Exporturile de brânză şi caş sunt prevăzute să crească cu 6,4%.