”Dacă Imperiul Britanic va ataca Argentina, Argentina nu va fi singură de această dată”, a asigurat Chavez. Ministrul argentinian de externe Hector Timerman le-a mulţumit lui Hugo Chavez şi celorlalţi preşedinţi pentru sprijinul lor, cu ocazia unei reuniuni la Caracas. ‘Problema Insulelor Malvine este o probleme ce ne priveşte, mai ales dacă ţinem cont de limbajul dur venit din partea guvernului britanic, care acuză Argentina că are tendinţe coloniale’, a explicat Chavez.

Disputa a crescut recent în intensitate după ce Prinţul William, pilot de elicopter în cadrul Royal Air Force, a sosit în această săptămână în aceste insule pentru o misiune militară de şase săptămâni în perspectiva împlinirii a trei decenii de la războiul 1982, încheiat cu victoria englezilor.

Argentina, care susţine că Marea Britanie i-a furat arhipelagul în urmă cu 180 de ani, denumeşte insulele respective Malvine şi a protestat împotriva desfăşurării militare britanice. Cele opt ţări membre ale Alianţei Bolivariene pentru America /ALBA/ au aprobat un acord ce interzice staţionarea în porturile lor a oricărei nave cu drapelul Insulelor Falkland.

”Eu pot vorbi doar în numele Venezuelei, dar dacă Marea Britanie va ataca Argentina, Argentina nu va mai fi singură de această dată’, a subliniat Chavez. În ceea ce-l priveşte, preşedintele ecuadorian Rafael Coreea a sugerat că membrele ALBA ar trebui să ia acţiuni mai dure. ‘Trebuie să discutăm despre sancţiuni”, a spus el.

Pe de altă parte, potrivit AP, Argentina speră că măsuri diplomatice şi economice vor determina Londra să se conformeze rezoluţiilor ONU ce încurajează ambele ţări să negocieze asupra suveranităţii arhipelagului. Liderii britanici au refuzat să facă acest lucru până acum.
Sursa: Agerpres