De asemenea, oamenii de ştiinţă conduşi de oenologul şi chimistul Gerard Liger-Belair, de la Universitatea Reims Champagne-Ardenne, au confirmat pentru prima oară ştiintific importanţa faptului ca şampania să fie servită la rece, temperatura ideală pentru optimizarea gustului fiind de 4 grade Celsius. 
Studiile precedente arătaseră deja că micile bule care se formează atunci când se eliberează dioxidul de carbon (CO2) permit transferul gustului şi aromei şampaniei către papilele gustative.
De mai mult timp, cercetătorii bănuiau faptul că maniera în care este turnată şampania în pahar are un efect important asupra nivelului de CO2 şi, implicit, al calităţii băuturii. Altfel spus, cu cât ţinem mai mult CO2 în şampanie, cu atât aceasta este mai bună. Însă nicio cercetare ştiinţifică nu demonstrase această ipoteză.
În acest scop, autorii studiului au testat pierderea de CO2 prin două metode diferite de a turna şampania. Prima a constat în a turna direct în cupă, iar a doua în a inclina paharul pentru a obţinue un flux mai lent, care permite păstrarea unui număr dublu de bule în şampanie.
Oenologii au mai determinat că o şampanie bine frapată contribuie la reducerea pierderilor de CO2. 
În medie, peste 300 de milioane de sticle de şampanie franţuzească sunt vândute anual în întreaga lume, ceea ce reprezintă o cifră de afaceri de circa 3 miliarde de dolari.
SURSA: Agerpres