Totodată, ei îşi exprimă dezacordul cu privire la demersul ministrului Justiţiei de a propune revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Cererea a fost semnată de 135 de procurori dintr-un total de 183, iniţiatorii demersului explicând că parte dintre anchetatori se află la instanţele de judecată sau în concedii de odihnă/medicale şi nu au putut să-şi exprime opinia până la acest moment.

‘Noi, procurorii din DNA, am decis să iniţiem o cerere de apărare a reputaţiei profesionale şi a independenţei procurorilor din cadrul DNA, în temeiul disp. art. 30 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, pe care să o adresăm Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere evenimentele din ultimele zile când, în spaţiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce deţin funcţii publice sau politice, pornind de la susţineri neprobate formulate de un inculpat trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă pentru fapte corupţie, au făcut afirmaţii cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea că procurorii din cadrul DNA administrează probe cu încălcarea legii’, se arată într-un comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES.

Anchetatorii precizează că au constatat ”cu surprindere” că persoane ce deţin funcţii de demnitate publică au lansat acuzaţii nefondate care vizează întregul corp profesional al procurorilor din cadrul DNA, aceasta fiind ”o încercare sistematică de a discredita” întreaga activitate realizată în ultimii ani.

‘Noi, procurorii din DNA, ne-am confruntat în ultimii ani, direct sau indirect, cu atacuri venite prin intermediul mass media de la persoanele pe care le-am cercetat, le-am trimis în judecată sau care au fost condamnate în dosarele instrumentate de noi. Am suportat, chiar dacă aceste atacuri ne-au afectat direct viaţa prin impactul emoţional negativ avut asupra noastră, familiilor noastre, prietenilor şi cercului de cunoscuţi. Cu toţii am ales să continuăm să combatem corupţia şi să ne urmăm principiile, fiind conştienţi că rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv în structurarea societăţii româneşti, având ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorinţă de evoluţie şi progres’, se menţionează în comunicat.

 

În acest context, procurorii DNA precizează că vineri au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să constate că toate aceste afirmaţii, ‘unele dintre ele de o gravitate deosebită’, sunt nefondate, fiind făcute doar pentru a-i discredita profesional, pentru a induce în rândul opiniei publice ideea că ei sunt ”abuzivi, neprofesionişti, lipsiţi de orice etică”.

‘Nu intenţionăm, prin acest demers, să cauţionăm vreun act de ilegalitate al vreunui coleg şi avem încredere că sistemul de justiţie şi-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi şi sancţiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror. Ceea ce dorim noi este să cerem singurei instituţii abilitate să ne apere independenţa şi reputaţia profesională, să facă ceea ce are în obligaţiile prevăzute de Legea nr. 317/2004 – să constate că toate aceste afirmaţii denigratoare la adresa noastră şi a muncii noastre sunt neadevărate şi au ca scop intimidarea celor angajaţi în lupta împotriva corupţiei şi afectarea sistemului de justiţie’, spun procurorii anticorupţie.

Totodată, procurorii DNA îşi exprimă dezacordul cu demersul ministrului Justiţiei de a propune revocarea Laurei Codruţa Kovesi şi trag un semnal de alarmă asupra perspectivelor sumbre ale independenţei Justiţiei şi ale viitorului luptei anticorupţie.

‘Într-adevăr, aşa cum a zis ministrul Justiţiei, lupta anticorupţie nu stă într-un singur om, însă nu putem accepta, ca cetăţeni liberi ai României şi profesionişti ai dreptului, să asistăm la o cerere de revocare întemeiată pe neadevăruri, pe supoziţii şi pe informaţii din presă, neprobate în niciun fel, în locul unei analize legale şi fundamentate. Unicul scop este de a o îndepărta pe Laura Codruţa Kovesi pentru singura vină că a reuşit să administreze această instituţie din care facem parte cu mult curaj, tact şi performanţe apreciate de numeroşi cetăţeni români, dar şi de comunitatea europeană şi internaţională’, se mai arată în comunicat.

Iniţiatorii demersului precizează că resimt de ani de zile ‘atacul constant, incorect, al inculpaţilor sau condamnaţilor pentru corupţie, la adresa DNA’.

 

‘Însă, în toată această perioadă, ţinta principală a fost Laura Codruţa Kovesi, în mentalul inculpaţilor sau condamnaţilor pentru corupţie, iar înlăturarea ei fiind identificată ca principalul mijloc de a destabiliza şi decredibiliza lupta anticorupţie. Şi nu cred că suntem departe de adevăr. Să ne imaginăm cu toţii că acest demers al ministrului Justiţiei şi-ar atinge obiectivul şi, de săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, Laura Codruţa Kovesi ar fi revocată. Cum am mai putea continua să facem ceea ce facem, cum am mai putea să prindem persoane implicate în acte de corupţie când am şti că, pornind de logica ministrului Justiţiei, oricând am putea fi acuzaţi în mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfăşurate, pentru delicte de opinie sau doar pentru simplul motiv că imaginea României în spaţiul internaţional este afectată de fenomenul corupţiei’, menţionează sursa citată. AGERPRES