Comisia Europeana a intentat procese Poloniei si Letoniei pentru nerespectarea legistlatiei in ceea ce priveste numarul unic european de urgenta, 112, informeaza CNBC. De asemenea, Comisia a trimis si Romaniei o scrisoare pe aceasta tema, acesta fiind primul pas in declansarea procedurii de infringement.

Legistlatia UE prevede ca, in statele membre, apelarea numarului sa fie gratuita, iar operatorii de telefonie din tarile membre sunt obligati sa ofere autoritatilor care se ocupa de situatiile de urgenta toate informatiile necesare referitoare la locatia apelantului, indiferent daca apelul este facut de pe un telefon fix sau mobil.

Polonia si Letonia nu au reusit sa implementeze aceste masuri in ceea ce priveste apelarea numarului 112 de pe un telefon mobil.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a fost responsabil cu implementarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta – 112, precum si cu alte prevederi referitoare la operatorii publici de telefonie fixa si mobila.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 70/2006, furnizorii de retele publice de telefonie au fost obligati sa puna la dispozitia Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta – 112- informatii privind localizarea apelantului, in masura in care este tehnic posibil pentru toate apelurile catre numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Astfel, institutia responsabila pentru a asigura informarea publicului despre existenta si modul de utilizare a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 in retelele publice de telefonie este Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Sursa: CNBC, MCTI

Data: 28 Noiembrie 2007