Achiziţia unei locuinţe este, în prezent, de peste trei ori mai facilă decât în perioada de boom economic, conform studiului Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piaţa rezidenţială după primele trei trimestre din 2015. Astfel, ţinând cont de preţurile pe metru pătrat, salariul mediu net şi cursul de schimb leu/euro, în prezent este necesară o perioadă de aproximativ 10,8 ani pentru achiziţia unui apartament nou cu două camere şi o suprafaţă de 50 de metri pătraţi utili, comparativ cu 32,8 ani în 2008.

Rata anuală de absorbţie a noilor locuinţe dezvoltate este una ridicată, de peste 70%, noile proiecte fiind mult mai bine adaptate cererii actuale. Consultanţii companiei imobiliare estimează că stocul de locuinţe nevândute din Bucureşti şi împrejurimi se va ridica la finalul acestui an la aproximativ 14.000 de unităţi, circa 60% fiind la vânzare pentru o perioadă mai mare de doi ani. În funcţie de strategia de vânzări, aceste locuinţe vor putea fi absorbite în timp.

Zona de sud a rămas pe primul loc din punct de vedere al numărului de unităţi finalizate, dar a scăzut ca pondere, zonele de est şi de nord ale Bucureştiului înregistrând creşteri în acest an. De asemenea, proiectele adresate segmentului middle şi upper middle au crescut ca pondere din punct de vedere al numărului de unităţi finalizate, pe fondul stabilizării preţurilor şi al revenirii încrederii în piaţa rezidenţială. AGERPRE