Au trecut mai bine de zece ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, atunci când turnurile gemene au fost distruse de teroriștii lui Osama bin Laden.  Americanii s-au pus la treabă imediat, iar Larry Silverstein, realizatorul noului World Trade Center, a declarat că acesta va fi chiar mai sofisticat şi mai impresionant decât turnurile dispărute. Complexul, care va cuprinde patru turnuri, va avea în vedere mediul, spaţiile comerciale, mijloacele de transport şi securitatea.
În ceea ce privește securitatea, New York Post scrie că Autoritatea Portuară din New York şi New Jersey care ridică clădirile, va introduce o tehnologie militară ce are la bază camere  video inteligente capabile să scaneze fețele oamenilor și retina pentru a le compara într-o baza de date. Nu vor lipsi nici senzorii cu infraroșu și cei de detectare a căldurii  și a radiaților.
Calculatoare capabile să urmărească comportamentul oamenilor și schimbări neobișnuite îi vor ajuta pe oamenii de securitate să depisteze orice atacator. Spre exemplu, acestea vor suna alarma dacă o persoană abandonează un bagaj pe stradă, unde nu ar trebui, sau dacă cineva are mișcări bruste sau neobișnuite. Acest sistem de securitate al World Trade Center, despre care se estimează că va costa zeci de milioane de dolari, va fi conectat la cel al poliției din New York (NYPD), care are, la rândul ei, camere și scanere în tot orașul.
În ce fază este proiectul
Larry Silverstein şi ceilalţi responsabili ai proiectului consideră că lucrările vor fi gata în 2016.
Autoritatea Portuară, proprietarul iniţial al proiectului, şi-a luat angajamentul de a construi World Trade Center 1, un zgârie nori de 104 etaje (din care au fost ridicate 90 până acum), iar compania Silverstein Properties se ocupă de ridicarea celor 72 de etaje ale World Trade Center 4 (până acum au fost construite 54 de etaje). Ambele au termen de finalizare anul viitor. Baza turnului cu numărul 2 este şi ea în construcţie, fără a fi stabilit un termen limită.
Construcţia World Trade Center 3, care ar fi trebuit să fie a treia cea mai înaltă clădire office din complex, cu 80 de etaje, s-ar putea opri la etajul şapte, în cazul în care nu vor fi găsiţi mai mulţi chiriaşi, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuţiilor.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/JU5g3BdeWUA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>