Asta inseamna ca, in medie, fiecare locuitor al planetei bea, in fiecare an, cam 67 de cesti pline cu savuroasa licoare. Impresionant, nu ? Si asta nu este tot pentru ca, in acest moment, daca privim lucrurile din punctul de vedere al volumului total al afacerii, industria cafelei este pe locul al doilea in lume, fiind depasita ca amploare numai de cea petroliera. Astfel, in aceasta bransa lucreaza peste 20 de milioane de oameni si exista tari care, din punct punct de vedere economic sunt practic dependente de felul in care evolueaza aceasta industrie. Spre exemplu, Brazilia, care este si cel mai mare producator de cafea de pe glob, are angajati in aceasta industrie mai mult de 5 milioane de oameni care cultiva peste 3 miliarde de arbusti de cafea.
Chiar daca multi ar putea „baga mana in foc” sustinand ca aceasta licoare este mai veche decat lumea, lucrurile nu stau deloc asa. Ea a fost descoperita abia in secolul IX d.Ch., intr-o regiune din Etiopia numita Kaffa sau Kefa, cand un cioban a observat faptul ca exista o planta ce induce un efect ciudat oilor sale. Curios din fire, ciobanul a incercat si el planta cu pricina, iar de aici si pana la raspandirea cafelei in intreaga regiune nu a fost decat un pas. Si asta in ciuda faptului ca initial a fost interzisa de preotii musulmani.
Yemen a fost prima tara in care planta a fost cultivata. De aici s-a raspandit mai departe in Turcia, unde pentru prima oara boabele de cafea au fost prajite, macinate si fierte in apa. In Europa, produsul a ajuns in secolul XVI, prin intermediul negustorilor venetieni. Initial, si in Europa consumul de cafea a fost condamnat de preotii crestini, multi cerand chiar interzicerea ei. Lucrurile au intrat insa repede in normal, in momentul in care s-a aflat faptul ca unul dintre consumatorii licorii este chiar Papa. In 1652 s-a deschis prima cafenea la Londra.
In momentul in care Marea Britanie a impus taxe excesive pe ceai, cafeaua a fost declarata de catre Congres drept bautura oficiala in America. In 1822, francezii produc un fel de revolutie in prepararea licorii, prin inventarea acum celebrului espresso. In acest moment numai in Italia sunt peste 250.000 de locatii in care se poate bea espresso. O alta revolutie in domeniu a fost aparitia cafelei instant in anii ‘50.

Topul tarilor exportatoare de cafea in luna septembrie 2001 (mii tone)
Brazilia    144,76
Columbia    43,22
Coasta de Fildes    25,56
Peru    24
Uganda    17,46
Indonezia    14,96
India    10,95
Guatemala    10,71
Papua Noua Guinee    9,05
Kenya    7,56
Mexic    6,85
Ecuador    6,26
Costa Rica    6,14
Etiopia    5,47
Salvador    5,19
Nicaragua    4,13
Camerun    3,96
Tanzania    3,67
Madagascar    3,12
Burundi    2,43
Sursa: International Coffee Organisation