Autoritățile de reglementare au luat în discuție planul aplicației de mesagerie pentru a partaja datele utilizatorului cu compania mamă Facebook.

Un grup de observatori și autorități de reglementare din statele membre UE, cunoscut sub numele de Grupul de Lucru Pentru Protecția Datelor în temeiul articolului 29, a declarat că WhatsApp nu a rezolvat problemele de care a fost acuzată.

Facebook a cumpărat aplicația de mesagerie în 2014 și a promis să o păstreze independentă de rețeaua sa socială.

Cu toate acestea, în august 2016, a anunțat planurile de a împărtăși datele utilizatorilor cu compania mamă pentru a oferi "sugestii de prietenie" și "anunțuri mai relevante".

La momentul respectiv, această mișcare a fost criticată de comisarul britanic pentru informații Elizabeth Denham, care a declarat că nu crede că firma a obținut consimțământul valabil din partea utilizatorilor săi.

În cea mai recentă scrisoare către directorul executiv al companiei WhatsApp, Jan Koum, grupul de lucru a spus că "informațiile prezentate utilizatorilor au fost grav deficitare ca mijloc de informare a consimțământului lor".

Conform acesteia anunțul de tip pop up de pe WhatsApp nu a scos în evidență faptul că datele personale ale utilizatorului ar fi distribuite pe Facebook, WhatsApp a dat o "impresie înșelătoare" utilizatorilor spunând că politica de confidențialitate a fost actualizată pentru a "reflecta funcții noi", faptul că utilizând o casetă de selectare prealabilă pentru a accepta noii termeni nu a indicat "consimțământul neechivoc” iar compania nu a reușit să ofere "controale suficient de granulate pentru utilizatori" pentru a permite utilizatorilor să renunțe la schimbul de date

Atât Facebook, cât și WhatsApp au fost invitați să se întâlnească cu grupul de lucru, care va fi condus de comisarul britanic pentru informații.