Oficialii Vodafone şi Liberty Global au ajuns la un acord săpămâna trecută privind vânzarea reţelelor de cablu ale Liberty Global din Germania și Europa de Est.

Clienţii persoane fizice şi juridice din România vor beneficia de acces la noi servicii şi de investiţii mai mari în creţterea vitezei ţi calităţii reţelei de cablu.

„Tranzacţia evaluează în mod adecvat operaţiunile noastre de bază şi va aduce Liberty Global sume în numerar în valoare de 10,6 miliarde euro. În plus, vom păstra tot numerarul generat de cele patru divizii până la finalizarea afacerii”, a declarat directorul general de la Liberty Global, Mike Fries. „Aceasta este o tranzacţie importantă şi pentru clienţii şi angajaţi noştri. În fiecare din aceste pieţe alăturarea dintre operaţiunile Liberty Global şi Vodafone va transforma mediul concurenţial”, a spus Mike Fries. 

“Este un moment strategic important în istoria UPC România. Această tranzacţie este un rezultat direct al realizărilor echipei UPC de-a lungul timpului şi se încadrează într-o perspectivă mai largă a evoluţiei industriei telecom, caracterizată prin competitivitate şi dorinţa de a oferi clienţilor servicii şi experienţe de conectivitate şi divertisment la o calitate din ce în ce mai bună.Împreună, UPC România şi Vodafone România vor putea oferi internet broadband la viteze gigabit şi tehnologie 5G în România, contribuind la realizarea obiectivelor strategice de digitalizare pe care ţara noastră şi le-a asumat prin Agenda Digitală.Până la aprobarea din partea autorităţilor şi finalizarea tranzacţiei, UPC va funcţiona independent pe piaţă, ca o companie de sine stătătoare, parte a grupului Liberty Global. Atât Liberty Global, cât şi UPC îşi păstrează angajamentul de a investi în continuare pentru a crea valoare pentru clienţi, pentru economie şi societate şi, bineinţeles, pentru echipă. Principalul nostru obiectiv astăzi este sa ne continuăm strategia de business. Inovăm şi dezvoltăm în continuare serviciile şi reţeaua, pentru a oferi cele mai bune experienţe clienţilor UPC.”, scrie în comunicatul companiei.

În urma achizitiei, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de retea de noua generatie („next generation network”, NGN), cu 54 de milioane de gospodarii care beneficiaza de servicii prin cablu/fibra prin propria retea si o acoperire NGN totala de 110 milioane de gospodarii si companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alti operatori, devenind unul dintre cei mai importanti furnizori din Europa de servicii de telecomunicatii fixe si convergente pentru clientii persoane fizice si juridice.

 

Vodafone Romania este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobila, iar UPC Romania opereaza a doua cea mai mare retea NGN din Romania, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodarii (41% din numarul total).

Cele două companii au mai purtat discuţii şi în urmă cu trei ani, dar nu s-a ajuns la niciun acord.

Cele două companii au acceptat în 2016 să-şi combine operaţiunile din Olanda pentru a concura mai bine cu liderul de piaţă KPN. Vodafone şi Liberty Global au creat o societate mixtă, care oferă clienţilor olandezi un pachet mai competitiv, de televiziune, Internet şi telefonie mobilă.