Prefectul judeţului Mureş, Liviu Vasile Oprea, a anunţat vineri că procesul de la Brăila s-a încheiat în urmă cu o zi, iar prin decizia civilă numărul 228/09.10.2014, Tribunalul Brăila a respins ca nefondată cererea de revizuire depusă de Domeniul Silvic Gudeamesterhaza.

'Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mureş de pe lângă Instituţia Prefectului a câştigat în instanţă, la Tribunalul Brăila, în mod irevocabil, suprafaţa de 25.377 hectare de pădure, solicitată la reconstituirea dreptului de proprietate de către SC Domeniul Silvic Gudeamesterhaza SA. Această societate i-a avut ca acţionari pe foştii grofi Banffy Daniel, Banffy Laszlo, Banffy Ioan şi Banffy Ioan junior. Cu alte cuvinte, această pădure situată în localităţile Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Deda de pe Valea Mureşului Superior, rămâne în proprietatea statului român, în administrarea Direcţiei Silvice Mureş', a declarat Liviu Vasile Oprea.

Iniţial, Domeniul Silvic Gudeamesterhaza a prezentat în instanţă un document pe care susţinea că l-a obţinut de la Serviciul Judeţean Mureş al Arhivelor Naţionale, pe care nu l-a prezentat în fazele iniţiale ale procesului. Ulterior, aceeaşi societate a depus la dosar un alt document, care ar fi fost găsit întâmplător de un membru al familiei Banffy în spatele unui tablou care s-a spart, la Budapesta, care însă nu purta nicio semnătură a celor despre care se susţinea că l-ar fi redactat (în 1934), iar traducerea acestuia în limba română nu era legalizată. Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mureş a susţinut în faţa instanţei din Brăila că memorandumul depus 'este un şiretlic scos din pălărie menit a induce instanţa în eroare'.

Cine îl moşteneşte pe Banffy Daniel?

Prin procesele intentate de S.C. Domeniul Silvic Gudeamesterhaza S.A., înfiinţată în 2005, s-a cerut anularea mai multor hotărâri ale Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mureş, prin care i-au fost respinse cererile de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri cu vegetaţie forestieră din mai multe localităţi situate în Defileul Topliţa-Deda, pe considerentul că societatea nu a putut face dovadă că este continuatoarea celei din perioada interbelică.

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş mai are pe rolul instanţelor de judecată din ţară procese pentru cel puţin încă 40.000 de hectare de pădure, iar în luna iulie, prin Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mureş, a promovat o cerere de revizuire împotriva Sentinţei civile 764 din 28 iunie 2007, pronunţată de Judecătoria Reghin, prin care s-a reconstituit suprafaţa de 9.323 ha teren cu vegetaţie forestieră pentru moştenitoarele fostului grof Banffy Daniel.

Motivul cererii de revizuire a fost un document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care se arată că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci în baza unei sentinţe care îl condamna pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944.

 

În baza acestui document, Comisia Judeţeană Mureş a apreciat că reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 9.323 ha de teren cu vegetaţie forestieră de pe raza comunelor Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului s-a făcut cu nerespectarea legii.

Suprafaţa fondului forestier în judeţul Mureş este de 174.391 hectare, din care 103.667 hectare proprietate publică a statului.

AGERPRES