”Creșteri semnificative ale comerțului ilegal s-au înregistrat în regiunile Vest (plus 6,2 p.p., până la 29,4%) și Sud-Vest (plus 4,4 p.p., până la 26,3%). Regiunea cea mai afectată de piața neagră rămâne, ca și pe parcursul anului 2014, Nord-Est, care în ianuarie 2015 a înregistrat o creștere de 10,8 p.p., atingând 41,2%. Din punct de vedere al provenienței, și în ianuarie 2015 «cheap whites» au continuat să dețină cea mai mare pondere pe piața neagră, și anume 51,3%. Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina și Serbia rămâne relativ constantă (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

În acest context, joi, a fost lansată o nouă campanie publică de conștientizare a efectelor profund negative ale contrabandei, care se va derula în perioada martie – iunie, în 15 județe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est, cele mai afectate de comerţul ilegal cu ţigarete. Campania se va desfăşura în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, fiind iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, cu sprijinul JTI.

„Lansăm această campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. În țările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiștilor este imens”, a spus Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

Potrivit Gildei Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, creșterea abruptă a contrabandei din ianuarie este în mare măsură rezultatul politicilor fiscale necorelate cu eforturile de combatere. ”La aceasta se adaugă contextul geo-politic: conflictul din Ucraina, deprecierea grivnei şi a leului moldovenesc, inflația din Republica Moldova se reflectă în prețurile țigaretelor din țările vecine şi reprezintă un stimul pentru escaladarea contrabandei”, a subliniat Gilda Lazăr.