O cercetare realizată de 261 de specialişti cu experienţă a descoperit că 21% dintre executivi au semne clinice de afecţiuni, în contextul în care rata în rândul populaţiei este de unu la o sută de indivizi.

Nathan Brooks, psihologul care a condus studiul, susţine că rezultatele sugerează că mediul de afaceri trebuie să îşi îmbunătăţească procedura de recrutare. El spune că personalul care se ocupă de recrutare are tendinţa de a se concentra pe aptitudini şi nu pe trăsăturile de personalitate, ceea ce a făcut ca firmele să angajeze „psihopaţi de succes”, care se pot implica în acţiuni ilegale şi lipsite de etică sau care pot avea un impact negativ asupra colegilor.

„În mod obişnuit, psihopaţii creează multă dezordine şi au tendinţa de a întoarce oamenii unul împotriva celuilalt”, a spus el. Ei nu sunt deranjaţi că încalcă regulile morale, scopul lor fiind acela de a ajunge unde vor în companie şi să îi domine pe ceilalţi, a mai adăugat el.

 

În urma crizei financiare din 2008, cercetătorii au studiat particularităţile locului de muncă care ar permite o cultură corporativă în care comportamentul lipsit de etică se poate dezvolta, mai scrie site-ul telegraph.co.uk. Cercetarea psihologului Brooks, realizată împreună cu un coleg de la Universitatea Bond din Australia şi un cercetător de la Universitatea din San Diego, s-a bazat pe studiul profesioniştilor din industria de aprovizionare. Rezultatele, prezentate marţi la Congresul Societăţii Psihologilor Australieni din Melbourne, vor fi publicate în Jurnalul European de Psihologie.

Cercetătorii au examinat modalităţile prin care angajatorii pot analiza potenţialii psihopaţi. „Sperăm să implementăm instrumente care să permită o evaluare adecvată, în mediul de afaceri, pentru a identifica această problemă”, spune Brooks.