Atunci când găsești o oportunitate de business, în care ajungi să crezi cu tărie, nimeni și nimic nu-ți mai poate sta în cale. Asta poate să garanteze și Dan Pitic, un român căruia antreprenoriatul i s-a potrivit „mănușă“. Dovada? Businessul i-a mers „ca uns“, raportând creșteri spectaculoase de la an la an. A ajuns astfel și în Top 300 Capital, unde ocupă locul 294, cu o avere estimată între 20 și 22 de milioane de euro. 

Dezvoltarea unui business de milioane

Copil fiind, Dan Pitic voia să devină cosmonaut, pentru că întotdeauna i-a plăcut zborul, „iar cosmonauții sunt o specie aparte de zburători“. Însă este foarte dificil să vezi ce-i dincolo de cer, motiv pentru care, când a mai crescut, s-a gândit că are mai multe șanse să devină aviator. Timpul a trecut, nu a reușit, așa că și-a ales un nou țel: să construiască avioane. Tot atunci, și-a descoperit și o nouă pasiune: calculatoarele. El s-a numărat printre puținii liceeni implicați în dezvoltarea microcalculatoarelor, de aici și motivul pentru care a ales să urmeze cursurile de la secția de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca. Dar destinul avea alte lucruri pregătite pentru antreprenorul căruia, acum, îi place să-și spună constructor. „Construiesc businessuri și, pentru că-mi place la nebunie ceea ce fac, nu mă plictisesc niciodată“, mărturisește omul de afaceri. Imediat după Revoluție, în 1990, și-a dat seama că fabricile începeau să șchiopăteze și să-și închidă porțile, iar cererile pentru ingineri erau destul de reduse. Ceea ce l-a determinat, ca, alături de un coleg de facultate, să parieze pe o firmă de papetărie. Lucrurile le-au mers o perioadă, însă, apoi, fiecare a mers pe alt drum. 

Istoria Ax Perptuum a început în 1994, când Dan Pitic a înființat o fabrică de papetărie și produse pentru birou în Cluj. La acea vreme, cel mai important capital s-a dovedit dorința de a construi ceva care să reziste în timp. Astfel, el a pus temeliile unui business integrat, care a crescut organic, în funcție de cererea clienților. Aflând de la cei care-i treceau pragul că sunt interesați și de produse de mobilier, s-a hotărât să devină producător de mobilă. Cum afacerea i-a mers peste așteptări, s-a orientat din nou spre alte nevoi ale clienților. Prin urmare, astăzi, compania lui Dan Pitic a devenit cel mai mare distribuitor de mochetă din țară. „Și nu ne-am oprit aici, pentru că la montajul pardoselilor sunt necesare o serie de profile din metal sau plastic, am început să le importăm și apoi să le producem“, adaugă antreprenorul, care, astăzi, se află în top trei distribuitori de profil. Cum o parte dintre clienții săi, în special proprietarii de hoteluri și restaurante, își doreau să-și asorteze pardoselile cu tapetul și textilele, a început să importe și astfel de produse. A continuat cu uși și, cum mare parte din produsele pe care le vinde sunt făcute din plastic, apoi Ax Perpetuum a preluat pachetul majoritar al Napochim SA. Aici, omul de afaceri a derulat deja un proiect de investiții de peste 6 milioane de euro. „Producem, pe lângă produsele tradiționale de menaj, mobilier din plastic pentru plajă, grădină și terase“, sintetizează Dan Pitic. 

Astfel, activitatea companiei din Cluj este organizată în cadrul mai multor divizii. Vorbim despre divizia de amenajare retail, care furnizează produse pentru amenajare interioară şi exterioară pentru marile lanţuri DIY şi magazinele specializate, despre divizia proiecte contract, dar și despre divizia de ambalaje, sticle, borcane, capace, produse asortate, pentru industria alimentară, de vinificaţie şi depozitele en-gros. 

Cea mai mare greșeală pe care a făcut-o, mărturisește antreprenorul, a fost creditarea în franci elvețieni din 2008, lucru care a adus pierderi de peste 500.000 de euro companiei. „Acela a fost și singurul an pe pierde din istoria firmei. Cu toate acestea, a fost și cea mai importantă lecție pe care sunt convins că am înțeles-o. Vorbim aici despre un risc pe care nu l-am estimat corect și care ne-a surprins pe toți“, recunoaște el. 

Dacă până acum nu s-a implicat în sectorul imobiliar decât ca furnizor, de când a preluat pachetul majoritar la Napochim Imobiliare SA, și-a propus să dezvolte în următorii doi ani un complex mixt cu 200 de apartamente și 6.000 de mp de birouri într-o locație ultracentrală în Cluj Napoca, cu o valoare de piață de peste 30 de milioane de euro. 
În urmă cu patru ani, businessmanul a mai înființat o firmă prin care comercializează țigări electronice. Aici, investiția inițială a fost de un milion de lei, iar anul trecut a vândut de patru milioane de lei. De la acest business, Dan Pitic spune că se așteaptă la creșteri de 30% de la an la an. 

În ceea ce privește economia românească, antreprenorul susține că i-ar plăcea să vadă mai puțină evaziune și reducerea birocrației. 

Dan Pitic călătorește în fiecare an în altă țară și spune că îl interesează cum trăiesc oamenii pe toate continentele. Vrea să învețe din fiecare deplasare lucruri pe care să le poată utiliza aici, în România. Se implică în proiecte de sprijinire a tinerelor talente și a viitorilor antreprenori, dar și în cele cu caracter ecologic.