Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

IMM Story

Un antreprenor prins în cleștii profitului

Autor: |

Paul Richard Nicolau a pariat pe gustul sofisticat al românilor și s-a apucat să comercializeze raci. Ideea a prins atât de bine, încât antreprenorul a deschis Taverna Racilor, un lanț de restaurante cu specific mediteranean.

Antreprenorii se nasc, nu se fac. Că această zicală este adevărată, o dovedeşte şi Paul Richard Nicolau. Tânărul antreprenor a găsit o idee grozavă şi nu s-a lăsat până nu a transformat-o într-o afacere prosperă. Cinci ani a lucrat pentru o companie de telecomunicaţii, unde a ajuns să coordoneze o echipă de vânzări, dar a realizat că se plafonează şi s-a hotârât că este momentul să intre în învolburatele ape ale businessului. „Chiar trebuia să încep să fac ceva, alt­fel îmi iroseam tinereţea. Am început cu un simplu search pe Google în care am scris idei de afaceri şi mi s-au afişat tot felul de rezultate pe temă agricolă. Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut ideea cu racii“, recunoaşte Nicolau. Tânărul nu a stat mult pe gânduri şi s-a apucat de treabă. Pentru că nu avea resurse să înceapă afacerea, a împrumutat de la un prieten 8.000 de lei. Cu aceşti bani s-a apucat de prospectarea pieţei şi a cumpărat două bilete de avion. „Am fost în Anglia şi Belgia la nişte proprietari de ferme de raci. Am insistat să mă primească acolo ca să pot fura meserie pentru că în ţară nu aveam de la cine să învăţ. Nu existau asemenea ferme“, explică antreprenorul. După ce a învăţat cum cresc şi cum se pescuiesc racii, s-a întors acasă şi a lansat prima crescătorie din ţară, într-un lac din localitatea Izvoarele din Giurgiu. Apoi a urmat partea la care el se pricepea foarte bine: vânzarea. „Am rugat o prietenă să lucreze pentru mine - să sune la tot ceea ce înseamnă restaurant în Bucureşti şi să spună că avem raci de vânzare. Din prima a venit o comandă de trei kilograme, iar asta m-a convins că există cerere“, spune Nicolau. Prima impresie s-a dovedit corectă, iar în scurt timp tânărul s-a văzut în plăcuta situaţie de a aproviziona cu raci cele mai apreciate restaurante din Capitală. Cum racul îşi făcea loc în meniul  tot mai multor români, s-a hotărât că este momentul să-şi deschidă un restaurant. Aşa a luat naştere Taverna Racilor. „Avem două restaurante în Bucureşti, iar vara aceasta am mai deschis şi un local în Mamaia. Afacerea este completată de o suprafaţă de 17 hectare de luciu de apă, unde avem baza, ferma şi, în plus, mai avem contracte încheiate cu alţi proprietari de bălţi unde pescuim“, spune Nicolau. Din aceste lacuri, omul de afaceri strânge zilnic între 50 şi 100 de kilograme de raci. 75% din producţie merge în restaurantele proprii, iar ceea ce rămâne ajunge în hipermarketuri. Ar putea şi să exporte, dar recunoaşte că nu are de unde să livreze cantităţile care i se cer. Asta cu atât mai mult cu cât planurile lui de dezvoltare abia acum încep.

„Intenţionez să mai deschid încă o tavernă în Bucureşti, sper într-o lună. Valoarea totală a investiţiei este de doar 50.000 euro, pentru că eu ştiu să-mi administrez bine banii“, e convins tânărul. Până acum, tot profitul obţinut, undeva între 250.000 şi 300.000 de euro, l-a reinvestit în fermă, în lanţul de restaurante Taverna Racilor, dar şi în alte afaceri tot de nişă.

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro