"Am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi consider că există posibilitatea introducerii unei cote de TVA de 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de carne, produse din carne şi legume-fructe. Ne vom întâlni luni (16 martie – n.r.), la ora 10,00, la Ministerul Agriculturii pentru a discuta aceste aspecte cu fermierii şi procesatorii din industria al laptelui", au declarat surse Agerpres din Ministerul Agriculturii.

Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în calitate de reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a solicitat completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% şi la lapte crud, lapte pasteurizat, produse şi subproduse lactate, precum şi derivatele acestora.

De asemenea, APRIL susţine că menţinerea cotei actuale, de 24%, la lapte şi produse din lapte descurajează consumul acestor alimente esenţiale şi perpetuează concurenţa inegală între produsele din Uniunea Europeană şi cele româneşti.

Darius Vâlcov: TVA la carne scade sigur la 9%

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, declara în data de 5 martie că reducerea TVA la 9% pentru lapte şi produsele lactate va fi luată în considerare după ce fermierii şi producătorii vor ajunge la un consens, mai ales că impactul bugetar nu va fi unul foarte mare.

TVA la carne va scădea anul acesta la 9%, a declarat, vineri, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, la emisiunea Capital TV, de la postul de televiziune B1. El a precizat că a discutat problema "cu patronatele, cu toţi cei interesaţi" şi că în urma unei întâlniri cu reprezentanţii retailerilor, a obţinut de la aceştia promisiunea ca "această reducere să se regăsească într-un procent foarte mare în reducerea preţului la produsul final".

"100% se va întâmpla acest lucru", a spus Vâlcov.