Vinul este cea mai comună și, în același timp, cea mai sofisticată băutură inventată de oameni. Este produs, vândut, degustat și admirat de când lumea și sunt probabil puține locuri civilizate pe această planetă care să nu dețină o industrie cât de mică a vinului. Acestea sunt zece dintre țările cu cea mai mare producție de vin la ora actuală, cunoscute pentru calitatea produselor lor, dar și pentru versatilitatea vinurilor exportate în întreaga lume. Anul trecut, România s-a aflat în preajma acestui clasament cu o producție de vin record, însă mai avem mult de muncit până vom ajunge să fructificam la maximum potențialul imens pe care îl avem.

1. Franța – Miliarde de sticle sunt umplute cu vin an de an în Franța. Țara cu cea mai mare tradiție a cultivării și producerii vinului își dispută de câțiva ani supremația clasamentului producătorilor cu Italia. Anul trecut, conform datelor publicate de Organizația Internațională a viei și vinului, s-a plasat pe locul al doilea în acest clasament, la o diferență minoră față de Italia (44,08 mil. hectolitri față de 44,9). A pierdut bătălia cu Spania și Italia și în topul celor mai mari exportatori, iar pe cea cu Statele Unite în volumul total de vin consumat (28,1 mil. hl față de 29,1 mil. hl). Cu toate acestea Franța rămâne cel mai important producător de vin al lumii, iar standardele de calitate impuse de producătorii din Bordeaux, Bourgogne sau Champagne rămân la fel de înalte chiar într-o industrie care pare să fie sedusă tot mai mult de vinurile din Lumea Nouă.

2. Italia – cu o istorie viticolă de 3000 de ani, Italia nu poate lipsi din fruntea producătorilor de vin din lume. Cu excepția Franței, Italia produce și consumă mai mult vin decât orice altă națiune. Puțină lume știe însă astăzi că acest binemeritat loc fruntaș a fost câștigat destul de târziu de Italia. În ciuda faptului că potențialul viticol italian a fost întotdeauna unul formidabil, abia după cel de Al Doilea Război Mondial a crescut interesul pentru calitatea vinului în această țară. Celebrele vinuri toscane (precum Ornelaia sau Sassicaia) au devenit populare în lume abia la mijlocul anilor ’60, schimbând pentru prima dată percepția despre vinurile italiene. Apoi, în ultimele decenii, printr-o îmbunătățire susținută, celelalte vinuri din marile regiuni viticole italiene au căpătat la rândul lor recunoașterea meritată.

3. Spania – aflată în mod constant în ultimii ani pe podiumul  producătorilor și exportatorilor de vin, Spania se poate lăuda și ea cu o tradiție milenară. Ca și Italia, Spania și-a reorganizat podgoriile și tehnica de vinificare în ultimele decenii, reușind să practice astăzi una dintre cele mai dinamice și diversificate viticulturi. Vinurile de Rioja, celebre pentru robustețea buchetului lor, sunt vândute peste tot în lume, iar Spania s-a plasat anul trecut pe locul al doilea în clasamentul exporturilor cu 17,3 milioane de hl (după Italia – 20,88 mil. hl)

4. Statele Unite – este o țară binecuvântată cu o mare varietate de podgorii și zone viticole, de la dealurile însorite din California, până la zonele reci din nordul statului New York. Se află pe locul al patrulea în topul producătorilor și, de anul trecut, pe primul loc în lume la consumul total de vin.

5. Argentina – argentinienii au și ei o experiență de secole în creșterea viței de vie și vinificare. Industria vinului de aici a supraviețuit schimbărilor economice și politice dramatice din secolul al 20-lea. Spre sfârșitul anilor ’90, când consumul local s-a prăbușit, producătorii de aici și-au găsit noi piețe de desfacere. Calitatea vinului a fost îmbunătățită, soiurile locale (Pais sau Moscatel) nu mai sunt folosite pentru vinurile de calitate pentru export, iar soiuri internaționale precum Malbec, Tempranillo sau Sangiovese găsesc aici expresii aplaudate în întreaga lume.

6. Australia – se află pe locul al 6-lea în topul de anul trecut al producătorilor, cu 13,5 milioane de hl (în urma Argentinei cu aproape 15 mil). Industria modernă viticolă a luat naștere în anii ’70 aici, și astăzi este campioana Lumii Noi a vinului, după ce a inovat permanent, schimbând regulile Lumii vechi și folosind soluții tehnologice care i-au permis să se concetreze pe producție eficientă și vinuri de calitate pentru toate buzunarele.

7. Chile – o țară cu un potențial viticol imens, în care investițiile străine au făcut minuni în ultimele decenii. Aflată anul trecut pe locul al patrulea la exporturi cu 8,62 milioane de hl, Chile este cunoscută mai ales pentru vinurile de consum, cu un excelent raport calitate-preț.

8. Africa de sud – Podgoriile de vin de aici se întind pe suprafață relativ mică raportată la teritoriul țării, însă diversitatea regiunilor și soiurilor cultivate i-a asigurat un loc fruntaș pe piața exporturilor (locul 6 anul trecut cu aproape 5 mil. de hl)

9. Germania – patria Rieslingului, un soi cu foarte mulți admiratori peste tot în lume mai ales în ultimii ani, Germania are una dintre cele mai mari regiuni viticole din lume. Produce mai ales vinuri albe, cu o mare diversitate de stiluri, însă recent au făcut și progrese mari în reafirmarea vinurilor roșii nemțești.

10. Portugalia – o țară mică, care a fost înzestrată, însă, cu o regiune viticolă generoasă și cu o listă foarte diversificată de soiuri autohtone. Vreme de secole a fost cunoscută doar pentru vinurile sale fortifiate (Porto sau Madeira), însă, în timp, vinurile portugheze au devenit foarte apreciate mai ales în Europa (Anglia și Germania sunt piețe predilecte de desfacere) și astfel Portugalia se regăsește în mod constant între primele zece țări producătoare de vin ale lumii.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.