Conectarea la Internet a sistemelor de control industrial este larg răspândită în ziua de astăzi,iar Internet of Thingsgenerează o creştere şi mai mare a conectivităţii, nu doar în procesul de producţie şi distribuţie, ci în toate procesele de business. Organizaţiile adoptă tot mai mult aceste inovaţii şi îşi intensifică interconectarea în cursa lor de a deveni competitivi la scară globală şi de a pătrunde pe sectoarele lor de piaţă.

Pentru Synmatec, securitatea, managementul şi analiza sunt domenii care oferă oportunități ample, având în vedere că milioane de dispozitive trebuie să fie autentificate, securizate şi administrate, iar datele trebuie să fie colectate şi analizate.

În 2011, numărul dispozitivelor conectate era de aproximativ 9 miliarde și se estimează că, până în 2020, numărul acestora va creşte până la 24 de miliarde. Mai mult, pe baza unor discuţii cu clienţii şi a unor informaţii din piaţă, preocupările legate de securitatea end-to-end  par a fi cel mai important factor inhibitor al proiectelor Internet of Things, în timp ce administrarea dispozitivelor este elementul esenţial al valorii adăugate.

Cine este afectat de această percepţie a punctelor slabe ale IoT? Aproape fiecare sector se teme de ameninţări potenţiale la adresa datelor sale şi/sau la adresa securităţii fizice a infrastructurii:

  • Producătorii auto nu vor ca maşinile să le fie piratate, în condiţiile în care multe dintre ele sunt dotate cu capacitate 4G şi Wi-Fi încorporat;
  • Companiile din domeniul infrastructurilor critice nu vor ca sistemele lor de control industrial să fie sparte;
  • Companiile din domeniul îngrijirii sănătăţii nu vor ca aparatele să le fie modificate.

Totuşi, în urma unui studiu realizat în rândulfurnizorilor de soluţii M2M a reieşit că „Asigurarea integrării securităţii end-to-end cu infrastructura IT” se situează în top 3 a listei de priorităţi a 60% dintre respondenţi.

Symantec furnizează soluţii end-to-end prin securizarea, identificarea şi autentificarea dispozitivului, semnarea codului, criptarea datelor transmise, administrarea dispozitivului şi analizarea informaţiilor cu scopul de a oferi concluzii valoroase care vor neutraliza atacurile.Spre exemplu, în industria de automobile, un vehicul poate avea cinci aplicaţii care, în viitor, ar putea deveni o platformă. Acelaşi lucru este valabil pentru dispozitivele POS. Aceasta înseamnă că trebuie să ai încredere în cod, iar Symantec cu siguranță îl poate semna şi autentifica.

Un alt exemplu este un sistem grid inteligent în care contoarul inteligent trebuie să fie identificat şi autentificat pentru a preveni falsificările; controlorul SCADA de la serverul backend trebuie să fie protejat, iar datele dintre cele două trebuie să fie criptate pentru asigura securizarea fluxului de la un cap la altul.

Un al treilea exemplu este din aria îngrijirii sănătăţii. Într-un spital, unde se găsesc numeroase dispozitive, sunt necesare administrarea şi instalarea de patch-uri prin care dispozitivele să poată fi actualizate. Acest lucru devine posibil pe măsură ce aceste aparate, care înainte erau complet izolate, devin conectate şi uşor accesibile.

Mai mult, Symantec înţelege că diferitele ramuri ale economiei se raportează diferit la Internet of Things şi, în consecinţă,se adaptează şi construieștenoi soluţii care să satisfacă fiecare tip de necesitate. Acest lucru include şi nevoia de a răspunde adecvat provocărilor puse de dispozitivele care și-au depășit durata de viață întâlniteîn multe domenii, precum cel industrial menţionat anterior, şi care nu vor fi înlocuite rapid, aşa cum nu vor fi înlocuite într-un timp scurt nici milioanele de maşini în circulaţie. Cum se poate gestiona această situaţie? Prin extragerea de date din aceste dispozitive cu scopul de a  furniza informaţiile care săpermităoperatorilor şi/sau producătorilor să identifice situaţiile de vulnerabilitate ale dispozitivelor şi modul în care să acționeze.