Vin vremuri grele pentru companiile IT, iar cel mai bine isi da seama de acest pericol Sun Microsystems Inc., unul dintre liderii industriei. Desi serverele si software-ul Sun au contribuit masiv la dezvoltarea si popularizarea internetului, compania se afla acum intr-o situatie financiara foarte dificila. In realitate, Sun nu si-a revenit niciodata complet dupa primul „cutremur”, prabusirea companiilor „dot-com” la burse in anii 90 si a fost influentat constant si de schimbarile dese de comportament ale consumatorilor.

In prezent, compania californiana intentioneaza sa concedieze peste 6.000 de salariati din intreaga lume, ceea ce reprezinta 18% din totalul fortei de munca. Principalul motiv il constituie pierderile mari inregistrate in urma scaderii vanzarilor de servere „high-end”, de peste 27% numai in trimestrul trecut. Clientii traditionali – grupurile bancare si companiile cu cifre de afaceri solide trec la randul lor printr-o perioada nefasta, iar, in acest context,  achizitia de servere noi a fost trecuta in esalonul al doilea al prioritatilor.

La randul sau, directorul diviziei dezvoltatoare de software, Rich Green, si-a dat demisia. Compania urmeaza sa se regrupeze in trei mari divizii: prima va dezvolta in continuare limbajul de programare Java (un ingredient-cheie pentru multe site-uri), cea de-a doua are responsabilitatea de a imbunatati sistemul de operare Solaris (folosit de catre servere), iar cea din urma se va concentra pe dezvoltare de programe informatice folosite pentru serviciile oferite prin internet.

Nu este prima oara cand Sun trece la masuri extreme. In ultimii trei ani, compania a concediat peste 7.000 de salariati. Decizia a fost salutata cu entuziasm de catre investitori, care considera ca, astfel, compania poate respira mai usor si exista sanse sa revina pe profit in viitorul apropiat. Mai mult, surse din industrie sustin ca Sun este deja pe lista de cumparaturi a unor giganti precum Fujitsu, Hewlett-Packard, IBM sau Dell.

Sursa: msnbc