'S-ar putea să fie nevoie de nişte înţelegeri tacite, condiţionate, cu guvernul Assad, iar aceasta ar presupune participarea unui grup de contact, despre care eu cred că ar trebui să includă autorităţile sunnite din regiune, precum şi Rusia şi Iranul', a afirmat Haass.

Miercuri, preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat strategia de combatere a Statului Islamic prin extinderea bombardamentelor aeriene ale SUA din Irak în Siria şi prin sprijinirea forţelor kurde şi irakiene şi a opoziţiei armate moderate siriene.

'Nu voi pleca de la premisa că Rusia şi Iranul sunt complet ostile faţă de tot ceea ce SUA ar vrea să facă în Siria şi Irak pentru că şi ele au un interes enorm în a împiedica Statul Islamic să prindă avânt', a spus Haass.

'Iranul a făcut o investiţie majoră în Irak şi este vulnerabil în faţa unei radicalizări a lumii sunnite', a subliniat el. Nici Rusia nu are vreun interes în a asista la un proces de radicalizare, dat fiind că o parte considerabilă a populaţiei sale este musulmană, potrivit şefului CFR. 'Nu aş exclude posibilitatea unei eventuale forme de cooperare limitată atât cu Moscova, cât şi cu Teheranul', a conchis Haass.AGERPRES