Numărul străinilor care au rezidenţă permanentă în Italia s-a dublat în ultimul deceniu şi, în prezent, reprezintă 8,2% din populaţia ţării, în condiţiile în care Italia este în prima linie a exodului migranţilor dinspre Africa, Asia şi Orientul Mijlociu spre Europa. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Interne, Italia a primit în acest an peste 136.000 de imigranţi veniţi pe mare iar statul va cheltui 1,16 miliarde de euro pentru găzduirea lor. 

Raportul anual al fundaţiei Leone Moressa scoate în evidenţă faptul că anul trecut imigranţii au contribuit cu 125 de miliarde de euro la economiei Italiei iar taxele şi contribuţiile sociale plătite de imigranţii sunt mai mari decât ceea ce cheltuie statul pentru imigranţi. 

'Dacă ţara vrea să continue să crească în viitor, nu poate face acest lucru fără această nouă generaţie de imigranţi', a declarat parlamentarul Khalid Chaouki de origine marocană, membru al partidului democrat al premierului Matteo Renzi. 

Studiul arată că în 2013 un număr de aproximativ 2,2 milioane de muncitori străini au plătit contribuţii sociale în valoare de 10,3 miliarde de euro, suficient cât să acopere pensiile a 620.000 de pensionari italieni şi în plus, în acelaşi an, erau 632.000 de firme deţinute de imigranţi. 

De asemenea, studiul estimează că populaţia de imigranţi va continua să crească. În timp ce aproape 12% din populaţia Italiei este formată din persoane cu vârsta de cel puţin 75 de ani, în cazul străinilor doar un procent au vârsta de cel puţin 75 de ani. În plus, anul trecut numărul nou născuţilor în Italia a fost cel mai mic înregistrat de la formarea statului modern în 1861. În concluzie, studiul estimează că ponderea străinilor în populaţia Italiei va creşte de la aproximativ 8% în prezent până la 20% în 2050. 

Lucrând în principal în sectorul serviciilor, imigranţii câştigă mult mai puţin decât muncitorii italieni, studiul estimând că imigranţii câştigă în medie 13.180 de euro pe an, mai puţin de o treime din salariul mediu al unui italian. 

AGERPRES