Stocurile de masini noi nevandute au atins la sfarsitul lunii iunie un record al ultimilor patru ani in China. Acest rezultat este dat de incetinirea neasteptata a ritmului de crestere al vanzarilor, concomitent cu sporirea capacitatilor de productie.

„La sfarsitul lunii iunie a.c. au fost declarate 170.000 de masini in stocurile producatorilor din intreaga China, acesta fiind cel mai mare nivel din iunie 2004, cand au fost raportate 200.000 de unitati pe stoc”, a declarat analistul Cheng Xiaodong, citat de Reuters.

Mai mult, analistii se asteapta ca stocurile sa creasca in a doua parte a anului, ca urmare a mentinerii, chiar a inrautatirii conditiilor de pe piata auto din CHina.

Vanzarile de autovehicule pe piata chinezeasca au crescut cu doar 17% in primul semestru din 2008, fata de o crestere cu 20% in perioada similara a anului trecut. De asemenea, Vanzarile totale au crescut cu numai 18,5, fata de 21,8%.

Astfel, vanzarile pe piata din China au ajuns la 3,61 milioane de unitati in perioada ianuarie-iunie 2008, in timp ce vanzarile totale ale constructorilor au ajuns la 5,18 milioane unitati in aceeasi perioada, potrivit datelor oficiale.

Pe de alta parte, capacitatile de productie au crescut rapid, ca urmare a faptului ca cei mai multi constructori se asteptau ca piata sa ajunga la 10 milioane de unitati in acest an.