Contrar anilor electorali anteriori, în care se constata o impulsionare a lucrărilor de infrastructură rutieră, 2014 este un an atipic. Şi Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), a observat această situaţie. Acesta spune că este posibil să se simtă o revigorare a activităţii la nivelul firmelor agreate politic, dar piaţa construcţiilor nu va beneficia de o intensificare a activităţii.   

Piaţa vopselelor este prea puţin impulsionată de programele demarate de autorităţile publice. Potrivit lui Marius Văcăroiu, Asociaţia patronală din Industria de Vopsele din România a avut o iniţiativă privind facilitarea de împrumuturi, corelate cu programul Prima Casă, pentru renovarea locuinţelor, însă nu s-au primit semnale pozitive din partea autorităţilor publice.

Totuşi, lucrările din sectorul privat determină producătorul de vopsele să mizează pe o uşoară creştere a afacerilor în acest an. Cifra de afaceri estimativă înregistrată de Policolor la nivel local în 2013 a fost de circa 25-30 mil. euro, la care se adaugă afacerile Orgachim din Bulgaria de circa 25-27 mil. euro, ceea ce plasează veniturile grupului Policolor-Orgachim la circa 55-60 mil. euro, nivel similar cu cel raporat în 2012.

Afaceri impulsionate din Bulgaria

Repornirea fabricii de răşini a companiei Orgachim din oraşul Ruse, afectată de un incendiu în ianuarie 2012, oferă perspectiva creşterii afacerilor grupului cu 10-20 mil. euro.

„În 8 mai urmează să relansăm fabrica. Aceasta a fost modernizată în urma unei investiţii de 3,6 mil. euro şi sperăm să putem recupera cât mai mulţi din clienţii pe care i-am avut în trecut“, spune Marius Văcăroiu. Policolor-Orgachim deţine o cotă de circa 50% din piaţa bulgară de vopsele decorative, estimată la 50-55 mil. euro.

Fabrică nouă în Bucureşti

Ca o măsură de reducere a costurilor de producţie, Policolor a decis mutarea fabricii de vopsele din zona Theodor Pallady a Capitalei în incinta platformei chimice din cartierul Militari, pe un teren de 2,5 hectare. Costul procesului de transfer al producţiei, programat a se încheia în 2016, a fost estimat de companie la 6-8 mil. euro. Capacitatea de producţie a noii fabrici va fi de 4.000 de tone/an, similară cu cea actuală. Cel mai probabil, terenul de 13,8 hectare folosit parţial de fabrica Policolor va fi scos la vânzare.

Marius Văcăroiu speră ca în decurs de cinci luni să obţină autorizaţia de construcţie, iar din septembrie-octombrie să demareze lucrările pentru noua unitate de producţie.

Citiţi şi Vopselele sunt tot mai decolorate de criză