Companiile din sectorul energetic au avut un prim semestru bun în acest an, cu profituri substanțiale chiar dacă nu toate în creștere. Romgaz, cea mai mare societate din sectorul gazelor naturale, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,85 miliarde lei, cu 17,2% mai puțin decât în primele șase luni ale anului trecut, și venituri de 1,91 miliarde lei, cu 14,7% mai mici, pe fondul vremii călduroase, a scăderii cererii în sectoare cheie și a reducerii necesarului pentru stocurile minime de gaze. Astfel, și profitul net a coborât cu 19,7% față de cel de anul trecut, dar rămâne la o valoare bună, de 615,3 milioane lei. 


Compania a produs 2,19 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 20,9% mai puțin decât în primul semestru din 2015. România a importat în primele șase luni ale anului 222.400 tone echivalent petrol (tep) de gaze, cu 231,4% mai mult decât anul treecut, conform INS, în timp ce producția internă totală s-a ridicat la 3,81 milioane tep, cu 11,5% mai puțin. 

Scăderea generală a sectorului de gaze se reflectă și în rezultatele transportatorului de gaze Transgaz Mediaș, care a raportat cu profit net de 281,7 milioane lei, cu 12,3% mai puțin decât în primele șase luni ale anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a coborât la 814,5 milioane lei, de la 821,4 milioane lei, iar cantitatea de gaze transportate s-a micșorat cu 9%, până la 5,873 miliarde metri cubi. Compania de transport are programate investiții de 721 milioane lei pentru acest an, dar în primele șase luni nu a realizat investiții decât de 37,7 milioane lei. 

Energie electrică în creștere

Hidroelectrica, societatea care a reușit să iasă luna trecută din insolvență, a avut în primul semestru vânzări de 1,61 miliarde lei, cu 13% mai mici decât cele de anul trecut, și un profit brut de 754 milioane lei, cu 4% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Valoarea câștigului face ca Hidroelectrica să fie campioana marjelor de profit, cu aproximativ 50%. 

Electrica, societatea de distribuție și furnizare a energiei electrice, a raportat venituri de 2,68 miliarde lei, în urcare cu 3,2% față de primele șase luni ale anului trecut. Consumul final de energie electrică a crescut 10,3% în primele șase luni, până la 27,62 miliarde KWh, în timp ce consumul populației a urcat cu 1,5%, cifre care se reflectă în distribuția și furnizarea de anergie. Profitul net înregistrat de Electrica s-a ridicat la 335,9 milioane lei, cu 21,2% mai mare decât în primul semestru din 2015, după ce veniturile din segmentul de furnizare s-au ridicat la 2,22 miliarde lei, cu 2% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. Compania a realizat și investiții de 184 milioane lei, în creștere cu 5% față de anul trecut. 

Transelectrica, societatea de transport a energiei electrice, a înregistrat în primul semestru un profit net de 142 miloane lei, cu 32,6% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. „Rezultatele în scădere față de anul precedent sunt determinate în principal de tarifele de transport diminuate și reponderate între cele două componente aplicate la producția livrată în rețea respectiv la consumul extras din rețea”, se arată în comunicatul companiei, care a consemnat și o scădere de 5,4% a veniturilor, până la 1,35 miliarde lei. 

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din țara noastră, este singura companie din sector care a înregistrat pierderi în primul semestru, de 37,8 milioane lei, în condițiile prelungirii duratei de oprire a Unității 1 de la Cernavodă, care a dus la o scădere de 9% a veniturilor. În aceeași perioadă a anului trecut, compania a raportat un profit de 2,9 milioane lei, însă durata de oprire a Unității 1, de 51 de zile în loc de 30 de zile cum era programat, a dus la o reducere de 7,1% a cantității de energie vândute. Veniturile din vânzarea de energie pe piața de profl s-au ridicat la 742 milioane lei, cu 11,9% mai mici decât cele din aceeași perioadă a anului trecut, scăderea fiind provocată și de reducerea tarifului energiei electrice. 

Din sectorul de petrol au venit și rezultatele KMG International și cele ale Rompetrol Rafinare, care continuă revenirea către profit. Grupul KMG International a înregistrat o cifră brută de afaceri de 3,2 miliarde dolari în primul semestru și un profit operațional de 104,6 milioane dolari, în urcare cu 28%, în timp ce Rompetrol Rafinare a consemnat o cifră de afaceri consolidată de 1,7 miliarde dolari și un profit net de 22 milioane dolari, cu 23% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.