În această primăvară, dezvoltatorii imobiliari par să-şi fi recăpătat încrederea în segmentul de locuinţe şi, doar în interiorul Bucureştiului, au scos la vânzare şapte proiecte de talie medie şi mare, care vor aduce pe piaţă circa 3.000 de locuinţe noi până la finalul anului. Majoritatea apartamentelor fac parte din ansambluri care vor fi construite în mai multe etape şi presupun investiţii totale de peste 200 mil. euro. Pe lângă acest stoc, vor mai fi livrate încă câteva sute de apartamente în proiecte deja consacrate precum Militari Residence, Cosmopolis, Greenfield, Residenz, Vivenda sau Confort Urban.

Încă de anul trecut, investitorii imobiliari concentraţi pe rezidenţial au început să mizeze din nou pe zona semicentrală a Capitalei, după ce, în anii de criză, majoritatea construcţiilor de locuinţe erau concentrate în localităţile limitrofe din sudul şi vestul oraşului. Proiectele lansate în această primăvară sunt amplasate în zone precum Berceni, Mihai Bravu, Academia Militară, Theodor Pallady, Fundeni şi Pipera.

Complexul rezidenţial care promite cel mai mare număr de apartamente vine de la un grup de investitori care, în ultimii ani, au ridicat zeci de blocuri în Berceni şi Popeşti-Leordeni. Dezvoltatorii cunoscuţi pentru construcţia unor ansambluri precum Brown Residence, Top House Residence, Viva Residence, Joy Residence şi Family Residence şi-au unit resursele financiare pentru a achiziţiona 15 hectare din serele Berceni, deţinute de omul de afaceri Horia Culcescu. Pe acest lot, ei intenţionează să ridice cinci ansambluri rezidenţiale distincte, dar grupate sub conceptul Metalurgiei Park Residence, care vor dispune de 60 de blocuri cu circa 5.000 de apartamente. Această etapă ar trebui încheiată în decursul a doi ani, conform planurilor investitorilor care au început deja construcţia. Megaproiectul are un concept urbanistic comun şi preţuri uniformizate la 800 de euro/mp util.

Compania Adama, unul dintre cei mai mari dezvoltatori străini de locuinţe din România, a început, în acest an, construcţia unui bloc cu zece etaje în Berceni, pe un teren achiziţionat înainte de criză. Aceasta este o mişcare importantă pentru piaţă, deoarece proprietarul companiei, grupul financiar Immofinanz, este un investitor conservator. Austriecii au acumulat înainte de criză peste 100 de hectare de teren, majoritatea cu destinaţie rezidenţială, iar şeful Adama a anunţat că sectorul rezidenţial din România este una dintre cele mai importante ţinte pe radarul local al companiei.

Revenirea israelienilor

Efervescenţa din ultimele luni a motivat şi dezvoltatorii a căror planuri au fost deturnate de criză să îşi repună proiectele pe piaţă. Majoritatea acestora sunt investitori israelieni, care înainte de criză deţineau cea mai mare cotă din piaţa rezidenţială. În această categorie se înscrie grupul israelian Gindi, care i-a încredinţat lui Shimon Galon, unul dintre veteranii pieţei imobiliare din România, dezvoltarea a 324 de apartamente în proiectul GviTown din zona Mihai Bravu. În urmă cu şase ani, complexul era direcţionat către comunitatea medicală din Capitală, dar a fost abandonat în urma blocajului pieţei. Noile preţuri promovate de investitor încep de la 51.000 euro, în contextul în care, în 2009, o locuinţă era scoasă la vânzare cu 85.000 euro.

Şi omul de afaceri israelian Isaac Cohen-Hoshen, co-fondatorul Adama, a revenit pe piaţa imobiliară locală, după ce în 2011 a ieşit din acţionariatul Adama. El a cumpărat în urmă cu doi ani un teren lângă fabrica Policolor, iar acum a hotărât să înceapă construcţia primelor două blocuri cu 34 de apartamente fiecare din cadrul Reveria Pallady 43.

Investitorul israelian Ofer Lieberson, proprietarul companiei Tagor, a finalizat recent primul bloc cu 76 de apartamente din Adora Pipera, proiect promis pieţei bucureştene încă din perioada de „boom“ imobiliar. Dezvoltat lângă Şcoala Americană, pe un teren de zece hectare, complexul prevede construirea a 600 de apartamente a căror preţuri au fost gândite să se încadreze în pragul impus de programul „Prima Casă“. Un apartament cu două camere în Adora Pipera se vinde acum cu 57.000 de euro.

Nou veniţi

Un alt semnal important care indică revenirea pieţei rezidenţiale este apariţia unor nume noi pe harta dezvoltărilor de locuinţe. Compania cu capital românesc Construct Aprodex a început dezvoltarea unui proiect cu 230 de apartamente în apropierea Academiei Militare. Lucrările la primul bloc cu 12 etaje şi 110 locuinţe din MetroCity Academiei trebuie încheiate la finalul acestui an şi vor continua cu un alt bloc, cu două tronsoane, a cărui finalizare este programată pentru jumătatea anului viitor. Proiectul, finanţat de Garanti Bank, necesită o investiţie de circa 10 mil. euro.  Un alt grup de investitori români se apropie de finalizarea lucrărilor la două blocuri cu 86 de apartamente situate pe Şoseaua Fundeni. Dezvoltat pe un teren de 4.000 mp, proiectul Caisului Fundeni promovează la vânzare apartamente cu două camere la un preţ de pornire de 35.000 euro şi unităţi cu trei camere la un preţ de 56.000 euro. Lor li s-ar putea adăuga de anul viitor AFI Europe, companie concentrată până acum pe sectorul de retail, care îşi propune să înceapă construcţia unui prim lot cu 200 de apartamente pe o parte din terenul de 12,5 hectare al fostei platforme Laromet din Bucreştii Noi, unde este programată şi construcţia celui de-al doilea mall dezvoltat de AFI în Bucureşti. Un alt dezvoltator care până acum şi-a direcţionat investiţiile către retail şi birouri, compania belgiană Liebrecht & WooD, a anunţat că vrea să construiască un ansamblu de case lângă autostrada A2. Investitorul vrea să înceapă cu un calup de 50-100 de case ecologice, care vor face parte dintr-un complex cu 4.800 de locuinţe.

Presiune pe preţuri

În ultimii doi ani, în Bucureşi şi Ilfov au fost construite câte 8.300 de locuinţe anual, număr care include atât locuinţele individuale, cât şi proiectele rezidenţiale, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Pentru acest an, constructorii se aşteaptă ca numărul să fie mai mare. În Sectorul 1 este aşteptată livrarea unui stoc de 1.370 de locuinţe în 2015, în Sectorul 6 alte 550 de apartamente, în Sectorul 5 se vor adăuga încă 440 de unităţi, în Sectorul 3 se vor finaliza 380 de locuinţe, în Sectorul 4 un număr de 370, iar în Sectorul 2 circa 100 de locuinţe, conform unui studiu realizat la începutul acestui an de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, care nu include proiectele lansate în această primăvară. Până la finalizarea acestui nou surplus de locuinţe, consultanţii nu prevăd modificări ale preţului de vânzare, care a rămas stabil în ultimul an, însă noile apartamente vor pune presiune pe preţ de îndată ce vor începe să fie tranzacţionate.

3.000 de locuinţe noi vor fi finalizate până la finalul anului în Bucureşti în şapte proiecte lansate în această primăvară

Articol apărut în cadrul suplimentului Capital Construcţii din mai 2015