Uniunea Europeană își va menține actuala linie în ceea ce privește subvențiile agricole, conform prevederilor Politicii Agricole Comune (PAC), după ce se vor încheia dezbaterile pe marginea viitorului buget al acestui pilon comunitar.
Conform cotidianului spaniol, El Pais, deși documentul oficial nu cuprinde cifre în ceea ce privește viitoarele subvenții acordate fermierilor (după 2013), în mediile de la Bruxelles se discută despre posibilitatea de a reduce aceste ajutoare cu un procent ce variază între 5 și 10%. În prezent, bugetul alocat PAC pentru intervalul 2007-2013 este de circa 55 de miliarde de euro, din care 43 de miliarde reprezintă valoarea subvențiilor pentru fermierii europeni.
România primește de la Comunitatea Europeană mai multe tipuri de subvenții: pentru schema de plată unică pe suprafață, pentru măsuri de piață și cele prin intermediul schemei de ajutor specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică și a schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate.
Astfel, conform informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru Capital, suma alocată României în intervalul 2007-2013 pentru plata unică pe suprafață și măsuri de piață este de aproximativ 6 miliarde de euro (5,55 de miliarde de euro pentru plata unică pe suprafață și 528,5 de milioane de euro pentru măsuri de piață). În ceea ce privește celealte subvenții, APIA a început să demareze această măsură din acest an, bugetul alocat pentru 2010 fiind de 25,55 de milioane de euro.