SUA au îngheţat activele a 45 de persoane fizice din Rusia, inclusiv şeful Rosneft, Igor Sechin, şi a 19 entităţi, cum ar fi SMP Bank şi Bank Rossiya, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia. Administraţia Obama şi aliaţii săi europeni au ameninţat cu sancţiuni economice şi mai dure, posibila ţintă fiind industria bancară.

Şefii marilor companii energetice din Europa Occidentală şi America de Nord au salvat Forumul Economic de la Sankt Petersburg de la un eşec total, rămânând alături de Rusia, în timp ce directorii marilor bănci şi ai altor companii nu au participat de teama represaliilor în urma sancţiunilor.

Rusia este cel mai mare producător din lume, în prezent producţia este de aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi (bpd) dar cea mai mare parte vine din depozitele epuizate de vestul Siberiei. Moscova speră să repete boom-ul exploatării şisturilor bituminoase din SUA, care a forţat Rusia să-şi extindă legăturile cu Asia.

La Forumul Economic de la Sankt Petersburg, directorul general al Rosneft, I(gor Sechin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a semnat împreună cu un director al BP, David Campbell, acordul prin care vor explora împreună zăcămintele dificil de extras din regiunea Volga-Urali, în centrul ţării.

Rosneft va deţine o participaţie de 51% în societatea mixtă, în timp ce BP va deţine 49%. Compania britanică deţine aproape 20% în Rosneft.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii, rezervele de şisturi bituminoase recuperabile ale Rusiei se ridică la 75 miliarde de barili, peste nivelul de 58 miliarde de barili deţinute de SUA, liderul mondial al exploatării şisturilor bituminoase.

Anterior Rosneft a semnat acorduri pentru exploatarea zăcămintelor dificil de extras din Rusia cu ExxonMobil (SUA) şi Statoil (Norvegia).

Sursa: Agerpres