"Am aprobat anul trecut un act normativ prin care am solicitat Guvernului să identifice resurse financiare astfel încât să putem trimite în câteva zone importante de piaţă pentru noi, pentru România, ataşaţi specializaţi. Eu aş începe cu China pentru că acolo comerţul a început să se intensifice şi cred că avem nevoie de un ataşat agricol specializat şi pe urmă în ţările arabe şi pe piaţa UE, în Franţa şi Marea Britanie", a spus Constantin.

Acesta a precizat că deja au fost pregătiţi câţiva oameni tineri la minister pentru această activitate nu numai din punct de vedere al limbilor străine, dar şi din punct de vedere comercial.

"Am pregătit deja oameni din minister, tineri, din punct de vedere al limbilor străine, dar şi al cunoaşterii zonelor respective din punct de vedere comercial. Eu sper ca din anul 2015 o parte dintre aceştia să îşi înceapă activitatea, dar trebuie să găsim resursele financiare. Nu sunt costuri foarte mari pentru că ştiu că sunt plătiţi la fel ca diplomaţii", a adăugat şeful MADR.

Potrivit preşedintelui Agriculture Taskforce din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Nadia Crişan, diplomaţia comercială a României este în fază de embrion, în comparaţie cu statele care îşi promovează interesele naţionale la Bucureşti.

"Ne place să ne uităm la ţările care sunt net exportatoare de produse agricole şi alimentare, produse finite cu valoare adăugată, însă în aceste ţări, promovarea sectorului cheie, în cazul nostru agricultura, este la nivel strategic. Mă refer la statele de unde noi românii consumăm carne şi lapte. Trebuie să ne gândim la promovarea noastră şi ştiu că aţi avut iniţiativa acestor ataşaţi agricoli în anumite locaţii cheie, unde putem să fim buni exportatori. Din păcate, diplomaţia comercială este în fază de embrion, în comparaţie cu statele care îşi promovează interesele naţionale la Bucureşti. România necesită un efort suplimentar şi un sprijin adiţional de la centru pentru ca aceşti diplomaţi comerciali şi ataşaţi agricoli să poată să pună produsele agricole româneşti şi în capitalele respective", a spus Nadia Crişan.

Autorităţile 'cochetează' cu un astfel de proiect încă din anul 2008, când la Ministerul Agriculturii era Dacian Cioloş. În 2013, fostul secretar de stat în MADR, Achim Irimescu, afirma că România va avea din acest an cel puţin nouă ataşaţi agricoli care vor avea misiunea de a promova produsele româneşti în capitale şi oraşe mari din lume.

Intenţiile MADR din 2013 erau ca ataşaţii agricoli să meargă la Washington, Madrid, Chişinău, Kiev, Istanbul şi Beijing.

AGERPRES