Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, din partea României au participat la reuniune ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gabriel Biriş. 

"Am fost primul stat care s-a alăturat iniţiativei G5, aceasta reprezentând un instrument util în creşterea transparenţei şi combaterii evaziunii fiscale. Am considerat că este necesară coordonarea acţiunilor tuturor administraţiilor fiscale ale statelor membre pentru analizarea şi valorificarea datelor legate de tranzacţiile derulate de persoane fizice şi juridice din Uniunea Europeană cu jurisdicţiile off-shore. Mecanismul de schimb automat de informaţii deja existent la nivel european poate fi utilizat pentru toate datele care pot proveni din analiza dosarului Panama', a declarat Anca Dragu. 

În cadrul întâlnirii ECOFIN, toate statele membre s-au alăturat declaraţiei celor cinci ţări, se menţionează în comunicatul citat. 

Totodată, în contextul discuţiilor asupra Pactului de Stabilitate şi Creştere, România a subliniat necesitatea asigurării că procesul de simplificare a regulilor furnizează echilibrul între stabilitate, predictibilitate şi flexibilitate şi ia în considerare nevoile statelor membre pentru angajare şi creştere economică, se mai arată în comunicat. 

"Susţinem iniţiativa unor state membre de armonizare a perioadei prognozelor Comisiei cu cele ale statelor membre, respectiv de la 2 ani la 4 ani", a precizat Anca Dragu. 

Conform comunicatului, iniţiativa va fi analizată de Comisia Europeană, la nivel tehnic, în perioada următoare. 

Pe agenda reuniunii s-au mai aflat teme legate de bugetul Uniunii Europene, consolidarea Uniunii Bancare, Sustenabilitatea Economică şi Frauda în domeniul TVA. Următoarea întâlnire ECOFIN va fi pe 25 mai, la Bruxelles, se subliniază în comunicatul Ministerului. 

Scurgeri de informaţii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută în publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung. 

"2,6 terabiţi de date, 11,5 milioane de documente şi 214.000 entităţi offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii la care au avut vreodată acces jurnaliştii", a anunţat recent Sueddeutsche. 

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.AGERPRES