„În ciuda încercărilor optimiste de a scapa lumea de arme nucleare, amenințarea unui război atomic este în creștere. În ianuarie 2007 Henry Kissinger, George Shultz, William Perry și Sam Nunn – doi secretari de stat republicani, un secretar al Apărării democrat și un democrat, şef al comisiei pentru Apărare din Senatul american – au solicitat un efort global pentru a reduce dependența de arme nucleare. Scopul final, după cum au scris cei patru în Wall Street Journal, ar trebui să fie eliminarea completă a amenințării pe care astfel de arme o reprezintă. Articolul a generat un răspuns uimitor. Văzută pe termen lung, ideea părea utopică, dar dorinţa de scăpa de armele nucleare a fost luată în serios de academicieni și alte persoane cu responsabilităţi în activitatea nucleară. În anul următor, un grup de presiune – Global Zero a fost înființat, făcând campanie pentru dezarmarea nucleară completă. Obiectivele sale au fost aprobate de zeci de lideri guvernamentali, trecuţi şi prezenţi și de sute de mii de cetățeni”, mai scrie Business Insider.

„Bursele asiatice se prăbuşesc la minimul ultimelor două luni”, mai scrie Business Insider.

„Bursele asiatice au scăzut miercuri la minimul ultimelor două luni, după ce piețele s-au manifestat cu nervozitate cu privire la posibila majorare anticipată a ratei dobânzii în SUA, în timp ce o astfel de perspectivă a trimis dolarul la un maxim de 12 ani în raport cu euro. Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afară de Japonia a scăzut cu 0,3%, după atingerea cel mai scăzut nivel în ianuarie. Acţiunile din Australia și Coreea de Sud, au pierdut fiecare 0,5%, iar acţiunile din Malaysia și Indonezia au scăzut, de asemenea.”

„Euro se prăbuşeşte la minimul ultimilor 12 ani faţă de dolar de teama unei noi crize a datoriilor Greciei”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.

„Perspectiva unor vacanțe mai ieftine în Europa în această vară pentru turiști britanici și americani a devenit mai apropiată după ce euro a scazut pe pieţele externe. Pe fondul temerilor legate de o reaprinderea a crizei datoriilor din Grecia, lira a urcat la 1.40 față de euro, pentru prima dată de la declanșarea crizei financiare globale în 2007. Faţă de dolar, moneda unică europeană s-a aflat la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Slăbiciunea monedei euro vine într-o zi de turbulenţe financiare în care preocupările legate de Grecia, creșterea din China și posibilitatea creşterii ratei dobânzilor în SUA a afectat sentimentului pe piețele financiare.”

„Despăgubiri pentru crime de război: Grecia vrea să profite de proprietatea germană”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

„Atena ridică tonul pe marginea despăgubirilor de război. Ministrul grec al Justiției a amenințat că va confisca proprietatea germană din țară și sugerează că următoarele sale mișcări depind de un acord în disputa datoriei. Premierul Alexis Tsipras a cerut Germaniei despăgubiri de război în valoare de 500 de miliarde de euro. Pe marginea disputei privind reparațiile pentru crimele comise de nazişti pe teritoriul Greciei, guvernul plănuişte confiscarea bunurilor germane din Grecia. Ministrul grec Nikos Justiției Paraskevopoulos a declarat, marți seară, în Parlament, în acest fel ar trebui să fie recompensate familiile victimelor masacrului comis de nazişti în satul Distomo. O instanță din Grecia a confirmat deja o decizie din 1997, potrivit căreia familiile celor 218 victime ale naziştilor din satul Distomo au dreptul la 28 de milioane de euro. În conformitate cu legislația elenă ministrul Justiției trebuie să aprobe un astfel de act. Paraskevopoulos a spus că lua o decizie finală în funcție de "complexitatea cazului" și "problemele naționale" mai largi. Această formulare sugerează că Grecia ar putea abandona proiectul dacă s-ar ajunge la un acord în disputa datoriilor actuale – deși cele două probleme nu au nicio legătură oficial.”

„Mișcările Băncii Centrale sperie investitorii”, citim în The Wall Street Journal.

„Moneda euro a alunecat mai aproape de paritate cu dolarul, randamentele obligațiunilor pe termen lung din zona euro sunt împinse mai aproape de zero, iar acţiunile burselor din SUA au scăzut – o demonstrație puternică de reordonare a sistemului financiar mondial prin băncile sale centrale. Federal Reserve din SUA pare gata să ridice ratele dobânzilor, ceea ce face dolarul mai atractiv, la fel și Banca Centrală Europeană începe tipărirea de euro pentru a cumpăra obligațiuni guvernamentale.”

„Prăbuşirea preţului petrolului ameninţă lupta Irakului împotriva terorii”, mai scrie Wall Street Journal.

„Grav lovit de scăderea prețurilor petrolului, Irakul se confruntă cu o situaţie fiscală delicată, fiind practic incapabil să facă investiții critice necesare pentru a menține fluxul petrolier și pentru a plăti cheltuielile exorbitante ale războiului cu militanţii Statului Islamic, afirmă oficiali guvernamentali.”

„Statul Islamic a executat un bărbat prezentat drept agent Mossad”, citim în publicaţia Le Monde.

„Gruparea Stat Islamic au dat publicităţii o înregistrare video care arată executarea unui om, pe care jihadiștii îl acuză că ar fi spion al Mossad, serviciul secret israelian. Grupul american SITE, care compilează informații privind grupările jihadiste, au transmis înregistrarea, fără să confirme identitatea persoanei executate. După zece minute de transmisie, în iumagini poate fi văzut un bărbat prezentat ca Muhammad Said Ismail Musallam, purtand o salopetă portocalie și un pașaport israelian prezentat ca fiind al lui. Bărbatul a fost apoi împușcat în cap de către un militant ISIS, în mod clar un adolescent, îmbrăcat în uniformă. După ce s-a referit la recentul atac împotriva evreilor din Franța, un jihadist, vorbind în limba franceză, spune că vrea să-i atace pe israelieni și să cucerească Ierusalimul. Videoclipul continuă cu o listă de nume şi cu fotografii ale celor prezentaţi ca fiind spioni ai Israelului.”

„Trupele irakiene şi forţele şiite au recuperat o mare parte din oraşul Tikrit, de la militanţii ISIS”, titrează The New York Times.

„Progresul a fost înregistrat după mai mult de o săptămână de lupte grele în urma cărora milițiile șiite și trupele guvernamentale irakiene au eliminat forțele ISIS din oraș. Între timp, luptătorii jihadişti au găsit un cap de pod în Libia, ţară grav afectată de haos.”

„Obama rezistă presiunilor din toate părţile de a înarma Ucraina”, mai scrie New York Times. „Democraţii s-au alăturat republicanilor în Comisia pentru Relații Externe a Senatului, formând nanimitate şi presând astfel administrația președintelui Obama să trimită armament Kievului.”